Administrație

Ion Streinu: „Primăria Şirineasa risca să intre în blocaj financiar!” Directorul AJFP Vâlcea i-a dat dreptate primarului din Şirineasa

772Vizualizari
De curând, primarul din Şirineasa, Ion Streinu, a identificat o problemă cu care mai multe administraţii locale din Vâlcea s-au confruntat în ultima perioadă. Astfel, de foarte mulţi ani, Primăria Şirineasa nu mai dispune de un serviciu propriu de contabilitate, acesta fiind externalizat către o firmă privată. În primăvară, alesul PSD a primit însă o înştiinţare din partea filialei regionale ANAF Craiova, prin care a fost informat că documentele trebuie să fie semnate însă şi de o persoană din cadrul administraţiei locale. Lui Ion Streinu i s-a părut anormal acest lucru şi le-a dovedit reprezentanţilor ANAF că n-au dreptate.
„Primăria Şirineasa nu mai are un contabil angajat de ani buni, deşi postul a fost scos la concurs în repetate rânduri. Nu mai vine nimeni să lucreze pe 2000 de lei în administraţia publică, în condiţiile în care, la o firmă privată, încasează cel puţin dublu. Conform legii, am luat decizia că externalizăm acest serviciu, la o persoană juridică. Lucrurile au decurs normal până de curând, când am primit o înştiinţare de la ANAF Craiova, prin care ni s-a transmis că, în cazul primăriilor care au externalizat serviciile de contabilitate, nu mai e voie ca a doua semnătură pe acte s-o aibă firma ce face documentaţia, ci un reprezentant al primăriei, oricare ar fi el. O mai mare aberaţie nici măcar nu credeam că poate exista, le-am spus că o să pun să le semneze femeia de serviciu. Păi, ce siguranţă am mai avea că firma face documentaţia corectă, dacă nu şi semnează pentru aceasta? Le-am spus celor de la Trezoreria Băbeni că, dacă nu-mi primesc documentele, să scrie pe ele că le refuză, cu număr de înregistrare, nume şi prenume, ca apoi să-i dau în judecată, pentru că e vorba de o decizie abuzivă! Nu de alta, dar riscam să intrăm în blocaj şi să ni suspende plăţile pentru prestări servicii, investiţiile din localitate şi pentru salariile angajaţilor”, a spus Ion Streinu.

Ion Streinu, felicitat de directorul AJFP Vâlcea

Primarul din Şirineasa s-a informat pe cont propriu de prevederile existente în legile în vigoare şi a constat că, în situaţia externalizării serviciului de contabilitate, nu există nicio obligaţie ca a doua semnătură pe acte să aparţină unui angajat din administraţia locală. „Alţi primari au dat această dispoziţie, dar eu n-am putut, şi am cercetat atent cum stau lucrurile. Concluzia! Nu se spune nicăieri în lege că e obligatoriu să mai semneze actele de contabilitate altcineva din primărie, în plus faţă de firma căreia i-am externalazitat serviciul”, a mai adăugat Ion Streinu.
După ce a verificat legile foarte atent, primarul din Şirineasa le-a demonstrat şi celor de la AJFP Vâlcea că are dreptate în această speţă. „Am mers şi la AJFP Vâlcea, unde am discutat cu directorul Aurelian Răban. Am fost însoţit de actualul preşedinte al CECCAR Vâlcea – Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi – precum şi de cel care îi va lua locul în curând. Bineînţeles că la întâlnire a participat şi expertul contabil cu care avem contract de prestări servicii. Mare mi-a fost surpriza să constat că directorul ANAF Vâlcea chiar m-a felicitat şi a spus că sunt singurul primar din Vâlcea care a avut curaj să nu dea dispoziţia respectivă. Ba chiar mi-a dezvăluit şi că a sesizat la rândul său această problemă şi va încerca s-o reglementeze într-un timp cât mai scurt pe viitor. Sunt foarte mulţiumit că reprezentanţii AJFP Vâlcea mi-au dat dreptate, şi anume că nu se impune în lege ca documentele de contabilitate să mai fie semnate şi de altcineva din Primărie, ci doar de către firma cu care avem contract de prestări servicii”, a concluzionat primarul din Şirineasa, Ion Streinu.