sâmbătă, martie 6, 2021
Handbal

Iryna Glibko reîncepe lupta pentru titlul de golgheteră. Ucraineanca a fost, şi în sezonul trecut, cea mai prolifică jucătoare vâlceană

257Vizualizari

• pentru evoluţiile sale, ea a fost declarată şi cea mai bună „stranieră” din Liga Florilor

În acest week-end, odată cu startul Ligii Florilor, va începe şi lupta pentru titlul de golgheteră a întrecerii feminine. Aşa cum se cunoaşte, ucraineanca Iryna Glibko a fost cea mai prolifică jucătoare a echipei SCM Rm. Vâlcea şi în sezonul 2018-2019 al Ligii Florilor. De această dată, „zvârluga” din Sala Traian n-a mai terminat însă în fruntea topului golgheterelor din ţară, aşa cum s-a întâmplat în ediţia precedentă a campionatului intern. În cele 24 de meciuri disputate pentru campioana României, Iryna Glibko a marcat 128 de goluri, la fel ca Diana Lazăr („U” Cluj) şi Claudia Constantinescu (de la CSM Bucureşti). Ucraineanca s-a clasat astfel pe locurile 6-8 în topul golgheterelor din Liga Florilor, care a fost dominat de Alina Czeczi-Vătu (Dunărea Brăila).
Graţie evoluţiilor sale remarcabile în tricoul SCM-ului, Iryna Glibko a cucerit totuşi două distincţii la finele sezonului trecut, ea fiind declarată însă cea mai bună jucătoare străină din campionatul feminin, la Gala organizată în premieră, în luna mai, de Sindicatul Handbaliştilor din România. Totodată, ucraineanca a câştigat şi premiul pentru cel mai bun inter stânga. La acelaşi eveniment, gruparea vâlceană a mai obţinut alte cinci distincţii. Cea mai galonată jucătoare a fost Yuliya Dumanska – aleasă MVP-ul campionatului, cel mai bun portar şi recompensată şi cu premiul de Regina Galei (un fel de premiu de popularitate), în timp ce Cristina Florica a fost desemnată cea mai bună extremă stânga, iar brazilianca Samara da Silva Vieira – cea mai bună apărătoare. În fine, aşa cum era de aşteptat, antrenorul Florentin Pera şi-a adjudecat trofeul pentru cel mai bun antrenor din handbalul feminin românesc în sezonul încheiat la sfârşitul lunii mai.

LIGA FLORILOR / SEZONUL 2018-2019

Topul golgheterelor

179 goluri – Alina Czeczi Vătu (Dunărea Brăila)
160 goluri – Mihaela Senocico-Ani („U” Cluj-Napoca)
148 goluri – Ada Moldovan (Măgura Cisnădie)
140 goluri – Oana Chirilă Ţiplea (Măgura Cisnădie)
129 goluri – Sylwia Lisewska (Minaur Baia Mare)
128 goluri – Claudia Constantinescu (CSM Bucureşti), Iryna Glibko (SCM Rm. Vâlcea), Diana Lazăr („U” Cluj-Napoca)
111 goluri – Sorina Tîrcă (Corona Braşov)
110 goluri – Elena Lavrinikj (CSM Danubius Galaţi)