duminică, aprilie 11, 2021
Sporturi

Îţi place ciclismul şi turismul? Vino în grupul Cicloturism Vâlcea – CTV, pentru a vizita pe bicicletă cele mai spectaculoase obiective turistice

1.07KVizualizari
Mai mulţi pasionaţi de ciclism şi turism din Vâlcea au înfiinţat, anul trecut, un grup care are ca „obiect de activitate” drumeţiile în natură, pedalând pe bicicletă. Acesta fost numit – oare cum se putea mai bine? – Cicloturism Vâlcea – CTV, iar până în prezent a strâns aproape 50 de membri. Grupul s-a făcut remarcat prin numeroasele expediţii organizate către multe dintre obiectivele turistice din judeţ. Alin Pleşanu (FOTO – jos) se numără printre iniţiatorii acestuia şi ne-a explicat cum au fost primii paşi şi ce înseamnă, în realitate, cicloturismul.

„Fiind vorba de un grup local, scopul nostru e acela de a promova, periodic, câte un obiectiv turistic din Vâlcea”

„De la început, vreau să subliniez că nu ne-am apucat de ieri de cicloturism! Mulţi dintre membrii noştri au făcut parte, în trecut, din cluburile locale, după care au venit către noi. Astfel, a apărut grupul pe care l-am denumit Cicloturism Vâlcea – CTV, care defineşte exact ce facem în realitate. Cu ocazia fiecărei ture pe care o organizăm, vizităm şi câte un obiectiv turistic din judeţul Vâlcea. De exemplu, plecăm cu bicicleta de la Horezu şi mergem până pe Vârful lui Roman. Sau, dacă ne îndreptăm spre Băile Govora, cap de linie nu poate fi decât Mânăstirea Govora. Facem periodic ture prin pădure, pe poteci greu accesibile etc. Aceasta e legătura dintre ciclism şi turism, activitatea noastră fiind transpusă şi într-un proiect de lege care se află în dezbatere în Parlament, unde e explicat exact ce înseamnă cicloturismul. Acest stil de ciclism îmbinat cu turismul îl poţi face nu doar în Vâlcea, ci peste tot în ţară sau peste hotare. Se pot organiza şi ture mai lungi. De exemplu, putem să plecăm trei zile în Maramureş cu bicicletele şi să vizităm mai multe obiective turistice pe traseu. Dar, fiind vorba de un grup local, scopul nostru principal e bineînţeles acela de a promova, periodic, câte un obiectiv turistic din judeţ”, a spus Alin Pleşanu.

„Grupul e deschis tuturor iubitorilor de ciclism în natură, toţi cei care vor să vină alături de noi sunt bineveniţi”

Reprezentantul Cicloturism Vâlcea – CTV a adăugat că din acest grup pot face parte toţi iubitorii de natură şi de ciclism. „Grupul este deschis tuturor, nu are circuit închis, aşa că toţi cei ce vor să vină alături de noi sunt bineveniţi, chiar dacă fac parte şi din alte cluburi locale. În Vâlcea, mai sunt şi alte grupuri de biciclişti, care ne urmăresc atent activitatea şi ni se mai şi alătură la unele ture. În prezent, membrii noştri au vârste cuprinse între 6 ani (fiul meu) şi 70 de ani. Diferenţa faţă de celelalte asociaţii de acelaşi gen e aceea că noi nu avem personalitate juridică. Am zis însă că e mai bine să nu depăşim acest stadiu, deoarece la un club apar bineînţeles mai multe responsabilităţi, iar activitatea este şi mai costisitoare. Vom rămâne doar un grup de ciclişti amatori, cărora le place să pedaleze, dar şi să facă turism. Chiar dacă suntem doar 3-4 inşi care coordonează grupul şi depun mari eforturi ca lucrurile să meargă bine, să se învârtă roata – cum se spune! – toţi membrii au un cuvânt de spus, iar deciziile importante le luăm împreună. Avem inclusiv un grup de Whatsapp unde comunicăm cu toţi”, a mai adăugat Alin Pleşanu.

„Unii dintre membri participă şi la concursuri de Mountain Bike în ţară, dar nu neapărat pentru a lua medalii”

„Vrem să fim priviţi şi asimilaţi ca un grup de biciclişti amatori, nişte oameni cărora le place mişcarea, socializarea şi promovarea obiectivelor turistice din Vâlcea, aceasta fiind, repet, ideea de bază a cicloturismului. Dar, unii dintre noi mai participă şi la concursuri de Mountain Bike (MTB) în ţară: la Craiova, la Ponoarele sau la Măciuca, unde am fost prezenţi în fiecare an. De asemenea, mai mergem şi la Sibiu, fiind parteneri cu Asociaţia «Tură în Natură», care organizează o mare competiţie de MTB. Nu participăm însă la concursuri ca să luăm medalii neapărat, deşi s-a mai întâmplat acest lucru, ci doar pentru că ne place fenomenul şi ciclismul. Caracteristica principală a grupului e socializarea şi buna dispoziţie, ceea ce înseamnă că ne place să ne şi distrăm! În acest sens, la fiecare tură, ne oprim pentru a servi şi masa. Plecăm cu cârnaţii în rucsac şi mâncăm pe traseu, dar apoi curăţăm complet locul unde am poposit. Iar asta pentru că respectăm natura!”, a continuat Alin Pleşanu, care a reamintit faptul că, recent, membrii Cicloturism Vâlcea – CTV au participat şi la acţiunea de ecologizare din Pădurea Feţeni, ce a fost organizată de Adrenallina Media.

Valentin Năstoiu, de la MV Auto Sport, s-a numărat printre fondatorii grupului Cicloturism Vâlcea – CTV şi e unul dintre sponsorii acestuia

Grupul Cicloturism Vâlcea – CTV are în spate şi un sponsor, MV Auto Sport, firmă condusă de Valentin Năstoiu (FOTO – alături de soţia sa, Daniela), care e şi unul dintre membrii activi. Acesta s-a numărat chiar printre fondatorii grupului, căruia i-a dat, de altfel, şi numele. MV Auto Sport a oferit tuturor membrilor Cicloturism Vâlcea – CTV câte un tricou. „Ideea de cicloturism vine de la Valentin Năstoiu. El a călătorit prin Ardeal, unde se practică foarte mult acest gen de a face sport, cu bicicleta în natură. Cicloturismul e foarte bine promovat acolo, are sute de adepţi şi se organizează periodic ture foarte lungi, la care participă şi iubitorii de ciclism din Capitală. Şi peste hotare, în toate ţările dezvoltate, sunt mii şi mii de amatori de cicloturism”, a precizat Alin Pleşanu, unul dintre coordonatorii Cicloturism Vâlcea.
„În plus, mai avem o colaborare strânsă şi cu Firmilian Vîlcan, preşedintele Clubului de Turism şi Ecologie Buila-Vânturariţa, cel mai vechi club de turism din Vâlcea, care are o vechime de patru decenii. Recent, în perioada 6-8 martie, acesta a organizat, în staţiunea Băile Olăneşti, cea de-a 40-a ediţie a concursului cu tematică montană Lira Carpatină Vânturariţa. El ne-a ajutat să imprimăm la preţuri modice tricourile pe care le-am primit de la MV Auto Sport. Firmi e prietenul nostru, vine de multe ori să pedeleze alături de noi şi ne promovează grupul”, a mai dezvăluit Alin Pleşanu.

Sorin Miu (Bikes4You): „Unde aţi fost până acum, de nu v-am descoperit mai demult!?”

Pe lângă Valentin Năstoiu şi Firmilian Vîlcan, printre membrii Cicloturism Vâlcea – CTV se mai numără Daniela Năstoiu (soţia patronului de la MV Auto Sport), Marius Drăghici, Marinela Drăghici, Nicu Constantin şi alţii. „În plus, în urmă cu ceva timp s-a alăturat grupului şi Sorin Miu, care deţine magazinul Bikes4You, de pe Regina Maria. Şi acesta e deosebit de încântat de cicloturism, iar în momentul când ni s-a alăturat a avut o bucurie de nedescris. Iar cuvintele lui spun totul: «Unde aţi fost până acum, de nu v-am descoperit mai demult!? Îmi pare rău că am pierdut atâta timp şi n-am aflat mai repede de voi!»”, a menţionat Alin Pleşanu.

Obiectivul numărul 1 pentru viitor: cicloturism la Balaton, celebrul lac din Ungaria

Printre obiectivele pe care membrii grupului Cicloturism Vâlcea – CTV le-au vizitat pe bicicletă şi, totodată, le-au promovat, se numără, bineînţeles, Vârful lui Roman şi Vârful Cozia, ambele având o altitudine de circa 1700 de metri. „De-a lungul anilor în care am practicat cicloturismul, am vizitat numeroase locuri unde nu mulţi au ajuns, cum ar fi, de exemplu, cascadele Lotrişor şi Cailor. Tura la Vârful lui Roman o parcurgem anual şi e cea mai importantă. Tot astfel, şi expediţia cu bicicleta până pe Vârful Cozia ne solicită la maximum capacităţile fizice. Apoi, o altă destinaţie spectaculoasă e Curmătura Vidruţei, spre Voineasa, până în pârtia de schi, dar mai sunt şi altele pe care nu mi le aduc aminte acum. Printre peripeţiile noastre, când am mers prin pădurile adânci, am dat de multe ori şi peste urme de urs. Uneori, ne mai şi rătăcim, când ne propunem un traseu necunoscut, cum s-a întâmplat când am mers prin Berislăveşti spre Cozia. Printre turele periodice pe care le facem se numără şi cea spre Boul de Piatră, pe Capela. De acolo, pedalăm mai departe şi ajungem pe Traseul Albastru, de la Maratonul Olteniei, iar apoi coborâm în Vlădeşti. Acesta e unul dintre traseele scurte şi cu un grad scăzut de dificultate. Turele au loc în general în week-end, duminica, şi sunt anunţate cu cel puţin 3-4 zile înainte, pe Facebook şi pe grupul nostru de Whatsapp, unde sunt descrise în amănunt. În speţă, câţi kilometri are traseul, gradul de dificultate (scăzut sau ridicat), pentru ca toţi cei interesaţi să vină să ştie exact ceea ce îi aşteaptă şi dacă au capacitatea să facă faţă… Dar, ne mai adunăm şi în timpul săptămânii, pentru a merge la Ocnele Mari, Băile Olăneşti etc. O altă tură spectaculoasă e cea pe timp de noapte, pe Capela. Înainte, punctul nostru de întâlnire era la Casa Ştiinţei, în Ostroveni, dar acum ne reunim la ceasul din centru, astfel încât tuturor membrilor să le fie mai uşor să ajungă, indiferent în ce zonă a oraşului locuiesc”, a declarat Alin Pleşanu.

Pandemia de coronavirus îi ţine şi pe cicliştii vâlceni în casă

Membrii grupului Cicloturism Vâlcea – CTV mai au un mare obiectiv pe care vor să-l atingă pe viitor. Astfel, aceştia plănuiesc o tură de anvergură până în Ungaria, unde şi-au propus să înconjoare pe bicicletă celebrul lac Balaton, din staţiunea cu acelaşi nume. Ei bine, potrivit informaţiilor de pe Internet, în jurul acestuia, bicicliştii au la dispoziţie nu mai puţin de 190 de kilometri de piste! „Până acum, nu am mai ieşit din ţară cu bicicleta, dar pe viitor ne-am propus o tură întinsă pe mai multe zile în Ungaria, la Balaton. Vrem să facem înconjurul lacului de acolo, acesta fiind şi unul dintre obiectivele lui Valentin Năstoiu, patronul de la MV Autosport”, a mai afirmat Alin Pleşanu.
„Deocamdată, din cauza coronavirusului, am renunţat la toate turele pe care le aveam în plan pentru următoarea perioadă, dar vom reveni în curând foarte puternic şi cu o poftă nebună de a pedala. Până atunci, îi aşteptăm pe cât mai mulţi iubitori ai ciclismului şi turismului să vină alături de noi. Acesta e şi unul dintre obiectivele majore pentru viitor, să ne dezvoltăm, iar grupul să fie cât mai numeros”, a încheiat Alin Pleşanu.
În încheiere, coordonatorul grupului Cicloturism Vâlcea – CTV ne-a mai dezvăluit că, personal, are şi o altă mare pasiune: luptele MMA! Alin Pleşanu se antrenează la Sala Evolution Gym, a lui Cătălin Dumitru, care va deschide în curând o alta mai modernă, la parterul unuia dintre blocurile pe care le deţine pe Bulevardul Dem Rădulescu.