După doi ani grei de pandemie, locuitorii din comuna Bărbăteşti se vor îmbrăca, din nou, în haine de sărbătoare. În această săptămână, primarul Constantin Bănacu va organiza cea de-a 50 de ediţie a Festivalului Dansului Popular Vâlcean „Brâul de Aur”, care coincide şi cu Ziua Localităţii. Ca de obicei, evenimentul va avea loc pe 8 septembrie, de Naşterea Maicii Domnului (sau Sf. Maria Mică, aşa cum este cunoscută printre creştin-ortodocşi).
„Din cauza restricţiilor din timpul pandemiei de Covid-19, Festivalul «Brâul de Aur» nu s-a putut desfăşura în 2020 şi 2021, aşa că ediţia a 50-a, jubiliară!, s-a cam lăsat aşteptată. În 2022, situaţia e cu totul alta şi putem să organizăm din nou acest eveniment important din viaţa localităţii, care are o tradiţie atât de îndelungată”, a anunţat primarul Constantin Bănacu.
Evenimentul va începe la ora 11.00, cu tradiţionala paradă a portului popular
Alesul PSD a dezvăluit că, în acest an, festivalul va fi onorat de prezenţa a 12 formaţii de dansuri populare. Astfel, la evenimentul din 2022, vor participa ansamblurile folclorice „Filofteia Lăcătuşu” (Alunu), „Dor” – al Casei de Cultură „Dragoş Vrânceanu” (Băbeni), „Floricica” (Costeşti), „Muguraşii” (Copăceni), „Mândruţele” (Prundeni), „Mlădiţe sălătrucene” (Sălătrucel), „Muguraşi de Slătioara” (Slătioara), „Mioriţa” (Vaideeni) şi, bineînţeles, „Brâuleţul” (Bărbăteşti). De asemenea, vor mai fi prezente grupul „Coroniţa” / Formaţia de căluşari (Şirineasa) şi Ansamblul judeţean de dansuri „Rapsodia Vâlceană”. În plus, organizatorii au invitat şi o formaţie din afara Vâlcii, în speţă, Ansamblul „Căluşerii din Răşinari” (din Răşinari – judeţul Sibiu).
„La ediţia a 50-a a Festivalului «Brâul de Aur» vor participa 12 formaţii, iar programul de desfăşurare va fi cel tradiţional. În 2022, pentru prima oară, evenimentul va avea loc în timpul anului şcolar, după ce Guvernul a decis ca şcoala să înceapă mai devreme, nu pe 15 septembrie. În aceste condiţii, sperăm să nu avem probleme cu prezenţa formaţiilor la festival, toate trebuie să facă eforturi pentru a ajunge la Bărbăteşti cel târziu la ora 11.00, când se va da startul paradei populare. Atunci, participanţii se vor aduna în faţa căminului cultural din Bodeşti, de unde vor porni cu căruţele până în centru, la Bărbăteşti, iar apoi către stadionul din localitate. Acolo, ei vor fi invitaţi la o masă creştinească oferită de Primăria Bărbăteşti. Începând cu ora 13.00, pe scena în aer liber amplasată lângă baza sportivă, va avea loc deschiderea evenimentului, urmată de spectacolele de dans ale celor 12 formaţii participante”, a adăugat Constantin Bănacu.
Fane Bănăţeanu, Ramona Călean şi Petrică Nicoară îi vor încânta pe locuitori
Alesul PSD a mai dezvăluit că, între orele 15.30 şi 16.00, sunt programate festivitatea de premiere a cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie şi a tinerilor din localitate ajunşi la vârsta majoratului, prezentarea documentarului-sinteză „Brâul de Aur – 50”, prilejuit de ediţia jubiliară din 2022, a volumului „Monografia Comunei Bărbăteşti”, dar şi discursurile invitaţilor. Între 16.00 şi 18.00, va avea loc un concert folcloric susţinut de orchestra „Rapsodia Vâlceană” şi soliştii săi. Apoi, până la ora 23.00, se va desfăşura un spectacol de muzică populară cu Fane Bănăţeanu, Ramona Călean şi formaţia Petrică Nicoară. „Aceştia au avut un succes extraordinar în anii precedenţi, când i-au încântat la maximum pe oameni, aşa că am decis să-i chemăm şi în 2022. În plus, pentru tineri, va susţine un recital trupa Anne Mary. Festivalul «Brâul de Aur» – Ziua Comunei Bărbăteşti se va încheia la ora 23.00, cu un frumos foc de artificii”, a încheiat primarul Constantin Bănacu.
Recent, la Stoilești, s-au finalizat mai multe lucrări de modernizare a drumurilor. Printre acestea, reamintim Drumul Tâmplarilor, din satul Bârsoiu...
Pentru îmbunătăţirea experienţei dvs. web, acest site foloseşte Cookies. Continuând să navigaţi pe acest site vă exprimaţi acordul asupra utilizării cookie-urilor.
Aflaţi mai multe