Diverse

Jumătate dintre pensiunile din Mălaia nu sunt autorizate. Primarul Gheorghe Dinculescu îi îndeamnă pe proprietarii acestora să-şi reglementeze situaţia

703Vizualizari
După alegerea în funcţia de primar al comunei Mălaia, Gheorghe Dinculescu a depus eforturi pentru a revitaliza turismul din localitate. Printre primele acţiuni pe care alesul PSD le-a demarat s-a numărat şi aceea de a identifica toate pensiunile care îşi desfăşoară activitatea în zonă. Şi nu mică i-a fost mirarea să constate că foarte multe dintre locaţii nici măcar nu sunt autorizate!
„Până în acest moment, am identificat pe raza localităţi un număr de 46 de pensiuni. Din păcate, numai 24 dintre acestea dispun de toate formele legale, celelalte – adică, aproape jumătate! – fiind neautorizate. Am avut discuţii cu proprietarii pensiunilor în cauză şi am luat decizia de a-i şi notifica, pentru a le transmite oficial că sunt în neregulă. E nevoie ca toţi să intre în legalitate şi să-şi autorizeze locaţiile, pentru că e spre binele lor. Cu toţii vedem că şi acele pensiuni îşi desfăşoară activitatea, dar proprietarii lor gândesc că toate sunt bune şi frumoase şi că nu trebuie să facă formele legale pentru a funcţiona. Lucrul pe care ei îl neglijează este însă acela că sunt instituţii ale statului care îi supraveghează. Iar vrând-nevrând, mai devreme sau mai târziu, ei se reclamă singuri! Pentru că au contracte încheiate cu site-uri de booking şi închiriază camere prin acest sistem, iar în plus îşi fac şi reclamă pe internet. De altfel, tot acolo le-am descoperit şi noi! Informaţii există şi nu pot fi negate, cu tehnologia de azi nu te mai poţi ascunde!”, a subliniat Gheorghe Dinculescu.

„Din pricină că nu toate pensiunile din localitate funcţionează legal, nu am putut cuantifica exact numărul turiştilor care au vizitat Mălaia în anul 2020”

Alesul social-democrat mai spune că, din această cauză, bugetul local al comunei Mălaia a fost privat de sume importante! De aceea, Gheorghe Dinculescu le-a recomandat deja tuturor proprietarilor de pensiuni să intre în legalitate, pentru că localitatea ar avea enorm de câştigat pe viitor. „Sigur că s-au pierdut mulţi bani din cauză că nu toate pensiunile din localitate sunt autorizate! De altfel, din pricină că nu toate locaţiile funcţionează legal, nu am putut cuantifica exact nici numărul turiştilor care au vizitat Mălaia în anul 2020, când localitatea a fost desemnată a doua cea mai vizitată destinaţie turistică din România, după satul Colibiţa, din judeţul Bistriţa Năsăud. Pentru că nu poţi să susţii că ai cazat 5000 de turişti în 1000 de locuri de cazare! Pensiunile neautorizate se eludează de la plata taxelor la bugetul local pentru regimul de pensiune. Proprietarii fac o mare confuzie, când cred că dacă s-au dus şi s-au declarat la Administraţia Fiscală de la Brezoi şi plătesc impozit pe venit locaţiile lor sunt autorizate. E o mare greşeală, acest lucru nu înseamnă deloc că deţin şi autorizaţia de funcţionare. Această e eliberată după ce pensiunile sunt certificate de Ministerul Turismului”, a dezvăluit Gheorghe Dinculescu.

„M-am gândit şi la constituirea unei Asociaţii a Proprietarilor de Pensiuni de pe Valea Lotrului, lucru care ar reprezenta un avantaj enorm pentru turismul local”

Primarul din Mălaia este mândru de faptul că localitatea a fost nominalizată chiar de către turiştii care au vizitat-o printre cele mai frumoase din ţară, dar spune că ar putea fi şi mai sus, dacă toţi agenţii economici specializaţi din Mălaia ar intra în legalitate. Astfel, dacă bugetul local ar beneficia de fonduri în plus, s-ar realiza investiţii majore în infrastructura rutieră, dar şi pentru introducerea utilităţilor. „Le-am transmis proprietarilor de pensiuni că trebuie să ne ajutăm reciproc, dacă vor, de exemplu, să aibă drumuri cât mai moderne în localitate. Una e să mergi cu maşina prin noroaie şi să fii obligat s-o laşi la câteva sute de metri de vilă, iar alta e s-o pacheze chiar lângă vilă! Sper ca anul acesta să rezolvăm problemele pe care le avem cu proprietarii de pensiuni şi să-i convingem pe toţi că e spre binele lor să intre în legalitate, pentru că le va fi şi mai uşor să atragă fonduri europene pentru dezvoltare, de exemplu. Pentru că sunt diferiţi factori care îmbunătăţesc sistemul turistic, îi sporesc calitatea şi ajută la creşterea numărului de vizitatori. Pe viitor, vreau să-i ajutăm şi dintr-un alt punct de vedere, pentru a ridica ştacheta calităţii pentru toate pensiunile. În acest sens, m-am gândit la constituirea unei Asociaţii a Proprietarilor de Pensiuni de pe Valea Lotrului, lucru care ar reprezenta un avantaj enorm pentru ei. Am avut discuţii pentru a vedea cum putem să-i băgăm într-o formă asociativă, dar lucrurile se mişcă mai greu. Din păcate, oamenii sunt foarte reticenţi, iar asta şi din cauza lipsei de informare, pentru că n-a avut nimeni curaj să le spună ce înseamnă dezvoltarea turistică şi dintr-un alt punct de vedere”, a încheiat primarul PSD din comuna Mălaia, Gheorghe Dinculescu.