joi, februarie 29, 2024
Administrație

La Câineni, se află în derulare licitaţia pentru megaproiectul de apă şi canalizare. Valoarea totală a investiţiilor va fi de 27 de milioane de lei

269Vizualizari
După o lungă perioadă de aşteptare, primarul din Câineni, Ion Nicolae, a primit OK-ul din partea Ministerului Dezvoltării pentru proiectul de introducere a reţelelor de apă şi canalizare în localitate, prin programul „Anghel Saligny”. Pe 30 august, alesul PNL s-a deplasat la Bucureşti pentru a semna contractul de finanţare, iar imediat a demarat şi licitaţia de atribuire a execuţiei lucrărilor. Pentru această investiţie, Guvernul a alocat, în vara anului trecut, suma de 27 de milioane de lei, jumătate din valoarea totală solicitată de Primăria Câineni pentru proiectul respectiv. Din acest motiv, Ion Nicolae a fost nevoit să refacă documentaţia, pentru a se încadra în banii repartizaţi.
„Chiar în ziua când am semnat contractul de finanţare, am contactat firma de consultanţă să dea drumul la licitaţie. În prezent, ne aflăm cam la jumătate cu procedura în SICAP. S-au înscris trei asocieri de firme, probabil şi pentru că e o investiţie complexă. Companiile respective au fost obligate să respecte mai multe criterii. Printre acestea, s-au aflat acelea de a avea un cash flow de cel puşin 15 milioane de lei, adică mai mult de jumătate din valoarea investiţiei, să dovedească faptul că, în ultimii ani, a mai executat o altă lucrare de o anvergură la fel de mare. Am mizat pe ideea ca la licitaţie să se înscrie doar firme serioase, care să aibă capacitatea de a susţine cel puţin 60 la sută din investiţie din banii lor, până ce vor fi realizate primele situaţii de lucrări şi vor fi decontate primele facturi. Din punct de vedere tehnic, prin acest proiect, se vor introduce 17 km de reţea de apă şi 8 km de canalizare. Am inclus o singură staţie de epurare şi 26 de staţii de pompare. Va fi o investiţie foarte frumoasă, iar după ce o vom termina vom avea apă curentă în aproape toată localitatea, dar la canalizare vom ajunge pe la 50-60 la sută. Dar, oricum, vom avea apoi avantajul că vom putea lucrări de extindere a reţelei, ori pe fonduri europene, ori tot pe fonduri guvernamentale”, a precizat primarul din Câineni, Ion Nicolae.