Administrație

La Guşoeni, au început lucrările de introducere a reţelei de gaze naturale. Investiţia va fi realizată pe 13,5 km

783Vizualizari
După o lungă perioadă de aşteptare, primarul Nicolae Concioiu a anunţat oficial că au început lucrările de introducere a reţelei de gaze naturale în comuna Guşoeni. Potrivit acestuia, investiţia va fi realizată de Premier Energy, firma care a concesionat sistemul din localitatea administrată de alesul PSD.
„În ultimele luni, nu am mai vrut deloc să fac referire la această investiţie, până ce nu am avut garanţia că vor începe şi lucrările propriu-zise. Pentru că s-au găsit unii să pună la îndoială faptul că voi introduce reţeaua de gaze naturale în Guşoeni, că ar fi doar laudă din partea mea, dar fără nimic concret. Însă, întârzierea începerii lucrărilor se întâmpla, bineînţeles, din motive independente de voinţa mea. Iată că în sfârşit am ajuns şi la acest moment important pentru comunitate, când a demarat o investiţie despre care am mare încredere că va schimba în bine perspectiva de dezvoltare a localităţii în anii următori. De la premisa asta am plecat la drum în 2013, când m-am apucat de realizarea proiectului de introducere a reţelei de gaze în comuna Guşoeni”, a spus Nicolae Concioiu.

În prima fază, vor fi racordate la reţeaua de gaze 500 de gospodării

Referindu-se la proiectul propriu-zis, alesul PSD a dezvăluit că investiţia în reţeaua de gaze naturale din Guşoeni se referă la introducerea a 13,5 kilometri de conductă. În prima fază, vor fi racordate la sistem cel puţin 500 de gospodării din localitate. „În acest caz, ar fi vorba de coloana principală, pentru că, apoi, vom putea extinde reţeaua şi către uliţele secundare, în funcţie de solicitările pe care le vom primi din partea oamenilor. De altfel, în discuţiile cu reprezentanţii firmei concesionare, care şi execută lucrările de introducere a sistemului de gaze în comuna Guşoeni, aceştia mi-au confirmat că vor face ramificaţii şi vor racoda toate gospodăriile, nu neapărat pe cele care se află la drumurile principale. Probabil că va fi vorba şi de unele costuri suplimentare pentru a acoperi distanţele de la coloana principală la gospodăriile mai izolate, care vor să se racordeze, de asemenea, la reţeaua de gaze. Dar asta nu cred că va fi o problemă, dacă există solicitări de introducere a conductei. În plus, firma Premier Energy are tot interesul să livreze gaze oricui doreşte. În privinţa gospodăriilor, am făcut un calcul, iar din cele 1000 incluse iniţial în proiect, în prima fază vrem să racordăm măcar jumătate, adică 500. E un număr realist, dacă ţinem cont de migraţia oamenilor din mediul rural către oraşe şi străinătate, care a afectat şi comuna Guşoeni. Gospodăriile există, dar jumătate dintre ele sunt nelocuite, aşa că la început îi vom racorda pe locuitorii stabili, urmând ca, pe viitor, să-i contactăm şi pe cei care nu mai locuiesc la casele pe lângă care va trece reţeaua de gaze. Vreau să precizez că ne asumăm părăsirea gospodăriilor, care s-a produs în principal din lipsa unor condiţii moderne de trai: apă, canal, gaze”, a menţionat primarul din Guşoeni.

Valoarea totală a investiţiei a scăzut la aproximativ 4,8 milioane de lei

Nicolae Concioiu mai spune că, din valoarea iniţială a investiţiei (5,8 milioane de lei), s-a scăzut aproximativ 1 milion, după ce Transgaz va realiza din fonduri proprii staţia de reglare – măsurare presiune, care va fi amplasată chiar în centrul localităţii, în spatele sediului Primăriei. „În momentul când a avut loc licitaţia de atribuire a investiţiei, în proiect era cuprinsă şi construirea staţiei. După modificările legislative din noiembrie 2020, companiei Transgaz i s-a impus să facă staţia şi racordul la conducta principală pe cheltuiala sa. Distanţa dintre staţie şi magistrală este de doar 25 de metri. Graficul de lucrări prevăzut în proiect se întinde pe trei ani, dar, din ultima discuţie pe care am avut cu executantul, acesta a afirmat că vrea să termine investiţia în cel mult 1 an şi jumătate. Lucrările de introducere a conductei de gaze au demarat chiar din centrul comunei, pentru că aici va fi construită staţia de reglare – măsurare, după care activitatea se va derula simultan în ambele părţi ale drumului care traversează localitatea”, a încheiat primarul PSD din Guşoeni, Nicolae Concioiu.