La Şirineasa, porcii mistreţi provoacă, an de an, pagube însemnate. Primarul Ion Streinu solicită autorităţilor competente să găsească soluţii pentru reducerea efectivelor
Comuna Şirineasa se numără printre cele mai afectate din Vâlcea, din cauza mistreţilor care distrug terenurile agricole ale oamenilor. Potrivit primarului Ion Streinu, localitatea e intens tranzitată de porcii sălbatici, iar numărul acestora se apropie de 1000 de capete. În acest sens, alesul PSD a solicitat în dese rânduri ca autorităţile să raporteze exact cum se prezintă situaţia şi să ia toate măsurile care se impun.
„Din păcate, în România, lucrurile stau exact pe invers decât în Occident! În momentul când asociaţiile de vânătoare solicită majorarea cotelor de colectare a porcilor mistreţi, ONG-urile afirmă că nu e normal şi se împotrivesc, deşi nu amintesc niciodată şi despre pagubele imense pe care le provoacă animalele sălbătice! Mistreţii ar trebui monitorizaţi exact, iar, pentru că nu sunt o specie pe cale de dispariţie, ca altele, e obligatoriu ca efectivul să fie redus şi ţinut în frâu”, a precizat Ion Streinu.
„La Şirineasa, s-au vânat şi exemplare masive, de sute de kilograme, care arătau ca nişte elefanţi, fără nicio glumă!”
Social-democratul a ţinut să tragă un semnal de alarmă în privinţa situaţiei din comună, care e tot mai gravă, din pricina înmulţirii excesive a porcilor mistreţi. „În ultimii ani, responsabilii de sectoare angajaţi de stat au minţit efectiv în ceea ce priveşte localitatea Şirineasa. În urmă cu vreo patru ani, s-a spus că aici ar fi doar 187 de mistreţi. De curând, a fost numit un alt responsabil de sector, iar acesta a constatat că sunt peste 600. Atâţia s-au putut monitoriza, dar sigur sunt mai mulţi, opinia mea fiind că efectivul se apropie de 1000 de capete. Ceea ce e foarte mult! Iar asta deşi, în ultima perioadă, probabil că au murit mulţi din cauza pestei porcine, iar în plus au fost şi recoltări masive, din partea unor vânători veniţi din afara judeţului. Şi chiar de peste hotare, din Franţa sau Germania, care obişnuiesc să vâneze aici, în pădurea dintre Şirineasa şi Pesceana. Din ce ştiu, s-au vânat şi exemplare masive, de sute de kilograme, care arătau ca nişte elefanţi, fără nicio glumă! Chiar eu am văzut unul în curtea cantonului”, a adăugat Ion Streinu.
„Animalele sălbatice pleacă des din habitatul lor, din cauză că s-au înmulţit enorm şi nu mai au practic ce mânca”
Alesul PSD spune că, înainte de 1990, situaţia era controlată bine de autorităţi, ceea ce nu se mai întâmplă acum. „Se spune că animalele sălbatice ies din habitatul lor din cauză că fondul de pădure ar fi mai mic decât în urmă cu trei decenii. Un lucru care nu e adevărat, pentru că suprafaţa împădurită e mai mare cu 600 de mii de hectare decât până în 1989. Animalele pleacă din sectorul lor pentru că s-au înmulţit enorm şi nu mai au ce mânca. În timpul fostului regim, situaţia era controlată de Ocoalele Silvice, se ştia clar ce efective de porci mistreţi şi de urşi există. În prezent, nu mai e la fel. În opinia mea, e nevoie să se mărească nivelul de recoltare, pentru că altfel va fi din ce în ce mai rău pentru locuitori. Vietăţile sălbatice ne încalecă pe zi ce trece şi trebuie să facem ceva în privinţa asta. În ceea ce priveşte pagubele produse de porcii mistreţi la Şirineasa, aceştia distrug terenurile de păşune, pe care le râmă, de ajungi să te răstorni până şi cu tractorul. Aproape îngropi un om în craterele imense pe care ei le fac! În al doilea rând, mistreţii distrug recoltele. La Şirineasa, cele mai multe pagube s-au consemnat pe Valea Alunişului şi în Dealul Ciorăştiului. Anual, sunt distruse zeci de suprafeţe de teren. Avem în total 200-300 de hectare de teren arabil pe care oamenii nu mai pun nimic de frica mistreţilor. Locuitorii sunt în vârstă şi nu mai preferă deloc să arunce cu banii pe fereastră şi să nu se aleagă cu nimic”, a încheiat primarul PSD din Şirineasa, Ion Streinu.
Rapid Stoenești arată mult mai bine în returul acestui campionat și promite să facă meciuri excelente pe viitor. În ultimul...
Pentru îmbunătăţirea experienţei dvs. web, acest site foloseşte Cookies. Continuând să navigaţi pe acest site vă exprimaţi acordul asupra utilizării cookie-urilor.
Aflaţi mai multe