Administrație

La Slătioara, se construieşte o platformă de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd

435Vizualizari
În 2018, primarul Sorin Romcescu a obţinut finanţare pentru un proiect de construire, la Slătioara, în satul Mogeşti, a unei platforme de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd. La începutul lunii mai, alesul PSD a primit adresa oficială din partea autorităţilor, prin care a fost informat că, în curând, vor demara şi lucrările propriu-zise de amenajare a acesteia. Sorin Romcescu a declarat că investiţia va avea o valoare totală de 2,1 milioane de lei, iar fondurile au fost obţinute prin Ministerul Mediului. Platforma de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd din comuna Slătioara face parte din Proiectul de Control Integrat al Poluării cu Nutrienţi. O investiţie de acest gen a devenit funcţională, de mai mulţi ani, şi în comuna Mihăeşti.
„Practic, odată cu informarea pe care am primit-o în luna mai, am fost anunţaţi că se va intra în procedura de realizare efectivă a proiectului de construire a platformei. În adresă, ni s-a spus clar: «Având în vedere că, la nivelul Ministerului, s-a finalizat licitaţia pentru contractarea lucrărilor de execuţie la platforma de depozitare a gunoiului de grajd de la Slătioara, iar contractul a fost deja atribuit, vă propunem demararea investiţiei în locul altei localităţi unde toate aceste proceduri nu sunt încă încheiate. În conformitate cu cele menţionate, vă solicităm acordul, în calitate de beneficiar, pentru demararea construcţiei şi livrarea echipamentelor». Prin acest proiect, pe lângă construirea platformei, ne vor fi aduse mai multe utilaje, în speţă, un încărcător frontal, un tractor, o maşină de împrăştiat gunoiul, o remorcă şi o cisternă de tip vidanjă”, a dezvăluit Sorin Romcescu.

Construirea platformei de la Slătioara reprezintă un punct de plecare pentru alte investiţii în agricultură

Alesul social-democrat a mai declarat că, după construirea acestei platforme, gunoiul de grajd va fi colectat de la toate gospodăriile şi fermele cu care se va încheia un contract în acest sens. Gunoiul va fi ecologizat, iar apoi va putea fi folosit ca îngrăşământ organic pe terenurile agricole. „După amenajarea platformei, vom merge la fermieri şi vom aduna gunoiul de grajd, îl vom transporta la acea platformă pentru a extrage nitraţii şi nitriţi, iar apoi îl vom reda oamenilor ca îngrăşământ. De această investiţie, vor beneficia fermierii din toate localităţile limitrofe şi nu numai, inclusiv din judeţul Gorj, condiţia fiind aceea de a încheia un contract cu noi. Mă bucură faptul că vom realiza, în sfârşit, platforma de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd. Am întocmit proiectul în 2017, iar după trei ani de aşteptare şi mai multe proceduri obligatorii prin care am trecut, am ajuns în faza de implementare. Platforma reprezintă un punct de plecare pentru alte investiţii în agricultură. Din informaţiile pe care le avem, aceasta îi va ajuta foarte mult pe fermieri. În acest sens, din câte am înţeles, sunt mulţi investitori, inclusiv din localităţile limitrofe, care aşteaptă să dăm drumul proiectului. Unii dintre ei nici n-au putut să obţină finanţare pentru anumite proiecte în agricultură, din cauză că nu aveau posibilitatea de a depozita gunoiul de grajd, aşa că n-au întrunit punctajul necesar. Odată ce vor semna un contract cu platforma de la Slătioara, vor accesa mai uşor bani europeni”, a încheiat primarul PSD din Slătioara, Sorin Romcescu.