marți, mai 17, 2022
Diverse

La Slătioara, se investesc 30 de milioane de euro, pentru construirea unuia dintre cele mai mari parcuri de panouri fotovoltaice din ţară, pe 40 de hectare

1.68KVizualizari
La Slătioara, se va construi unul dintre cele mai mari parcuri de panouri fotovoltaice din ţară. Potrivit primarului Camelia Romcescu, investiţia va fi realizată pe o suprafaţă de 40 de hectare, care a fost concesionată pe o durată de 49 de ani către firma care a câştigat licitaţia. Compania respectivă va investi nu mai puţin de 30 de milioane în acest proiect, pe care intenţionează să-l dea în folosinţă chiar până la sfârşitul acestui an. De menţionat mai este faptul că primele demersuri pentru construirea parcului au fost făcute de fostul primar al localităţii, Sorin Romcescu.
„Proiectul de construire a unei centrale de producţie a energiei electrice, prin panouri fotovoltaice, pe o suprafaţă de 402.274 de metri pătraţi, va reprezenta o investiţie de anvergură pentru Slătioara şi ne va asigura un venit considerabil la bugetul local. Firma care va realiza parcul fotovoltaic va plăti anual o redevenţă de 63.865 de euro, care se va recupera în 25 de ani. Pe de altă parte, vom mai încasa şi impozitul pe clădirile care vor fi construite în zona respectivă. Practic, din redevenţă şi impozit, vom aduna aproape 350 de mii de lei pe an, această sumă reprezentând bugetul actual al comunei Slătioara! Cu banii în plus pe care îi vom colecta, intenţionăm să facem noi şi noi investiţii, prin care să asigurăm o dezvoltare accelerată a localităţii”, a dezvăluit Camelia Romcescu.
Pe lângă redevenţa şi impozitele pe care le va încasa anual de la firma respectivă, comuna Slătioara va avea de câştigat şi dintr-un alt punct de vedere. „Conform contractului pe care l-am semnat, firma respectivă va livra energie electrică pentru instituţiile publice din localitate la preţ de producţie. Acest lucru va însemna o reducere considerabilă a tuturor cheltuielilor noastre. Termenul de implementare a proiectului pentru construirea parcului fotovoltaic este de 24 de luni, dar firma respectivă intenţionează să-l dea în folosinţă chiar până la finele acestui an. Oricum, redevenţa se plăteşte încă din 2022. Pe de altă parte, investiţia de la parcul fotovoltaic presupune şi crearea a 10 noi locuri de muncă în localitate”, a încheiat primarul PSD din Slătioara, Camelia Romcescu.