La Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă se zbate să facă un parc de panouri fotovoltaice, în zona Jgheaburi, pe 8 hectare. „Depun toate eforturile pentru a menţine apa şi canalizarea la cel mai preţ din Vâlcea şi chiar din ţară: doar 2 lei!”
La Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă şi-a propus să monteze panouri fotovoltaice pentru reducerea cheltuielilor cu energia electrică, pe instituţiile publice din localitate (sediul primăriei şi căminul cultural din centrul comunei), dar şi la sursa de apă de la Jgheaburi. Alesul PNL spune însă că ar fi putut să realizeze o investiţie de mare anvergură în acea zonă, din care să compenseze toate costurile, inclusiv cele de la reţeaua de alimentare cu apă.
„Din păcate, legea nu ne permite să realizăm o investiţie de anvergură la Jgheaburi, chiar lângă mânăstire, unde avem o suprafaţă de teren de 8 hectare, pe care creşte doar ferigă! Nici măcar vacile sau oile nu merg să pască acolo! Când am încercat s-o cosim, a crescut şi mai mare! Practic, este un teren care nu ne foloseşte la nimic! Acesta era însă ideal pentru a face un câmp cu panouri solare, mai ales că aveam acolo toate condiţiile necesare. Fiind poziţionat spre soare, am fi captat cea mai bună lumină! Problema e aceea că legea spune că suntem obligaţi să vindem energia pe care o producem prin panouri, nu s-o folosim pentru decontarea cheltuielilor! Noi ne doream ca energia produsă pe cele 8 hectare s-o îndreptăm către altceva. De exemplu, să achităm costurile pentru funcţionarea celor 23 de spa-uri de la serviciul de alimentare cu apă şi a staţiei de epurare. Dacă tot am fi produs curent electric suficient pentru acestea, de ce să ne mai vină factura de energie? Oare nu era mai bine să compensăm direct din ce am fi produs? Ei bine, nu se poate asta! Legiuitorul spune că dacă montăm panouri solare pe sediul primăriei, se vor compensa doar costurile pentru aceasta, iar restul energiei va merge în reţea, către vânzare. E o mare prostie! Avem o pompă care ne costă 5000 de lei pe lună. Cum putem să punem deasupra ei un panou fotovoltaic? În plus, dacă energia electrică e livrată în reţea, banii ni se dau nu ştiu când, nu imediat, deci şi din acest punct de vedere e un dezavantaj. Cu o investiţie de anvergură într-un parc de panouri fotovoltaice, la Jgheaburi, nici nu ar mai fi trebuit să spargem acoperişul primăriei sau al căminului, pentru că am fi plătit toate cheltuielile din ce am fi produs pe cele 8 hectare. De aceea, vreau să trag un nou semnal de alarmă către guvernanţi, să schimbe legea, pentru că nu e deloc în avantajul administraţiilor locale”, a subliniat Gheorghe Dumbravă.
„Pe lângă faptul că apa de la Stoeneşti e de cea mai bună calitate, aceasta e şi cea mai ieftină”
Primarul din Stoeneşti a mai precizat că face toate eforturile pentru a amenaja un parc fotovoltaic în comună din dorinţa ca locuitorii să beneficieze de apă şi canalizare la cel mai mic preţ din ţară: 2 lei! „O altă problemă pe care am identificat-o legată de amenajarea unor panouri solare derivă din cheltuielile necesare pentru a realiza asemenea investiţii. Firma pe care am contactat-o ne-a transmis că pentru fiecare 10 KW trebuie să plătim 53.000 de lei. În schimb, dacă e să avem 50 KW în acelaşi loc, costul e de 160.000 de lei. Oferta e mai bună, când capacitatea e mai mare. Haideţi să facem acum un calcul simplu! Dacă e să adunăm de cinci ori câte 10 KW, ar trebui să cheltuim în total 265.000 de lei pentru a produce 50 KW. Deci, avem o pierdere de 105.000 de lei doar dintr-o prostie a legiuitorului. Dacă am fi putut să producem într-un singur loc toţi cei 50 KW, asiguram energia electrică pentru toate spa-urile şi staţia de epurare cu doar 160.000 de lei. Cu o asemenea investiţie, întreaga localitate ar beneficia în continuare de preţuri reduse pentru apă şi canal. Prin toate eforturile pe care le fac încerc să menţin utilităţile la cel mai mic preţ din Vâlcea, de doar 2 lei. Dacă îmi spuneţi că mai există altundeva în Vâlcea sau ţară apă şi canalizare la acest preţ, sunt în stare să vă dau tot ce vreţi! Aşadar, pe lângă faptul că apa de la Stoeneşti e de cea mai bună calitate, aceasta e şi cea mai ieftină!”, a încheiat Gheorghe Dumbravă.
Proiectul „Extinderea transportului public de călători către zonele turistice din Județul Vâlcea” a fost premiat pentru bune practici în utilizarea...
Pentru îmbunătăţirea experienţei dvs. web, acest site foloseşte Cookies. Continuând să navigaţi pe acest site vă exprimaţi acordul asupra utilizării cookie-urilor.
Aflaţi mai multe