miercuri, ianuarie 19, 2022
Politică

Liberalii vâlceni își cinstesc înaintașii! Miercuri, 29 decembrie, marele om politic I. Gh. Duca va fi comemorat la Urşani – Horezu, la 88 de ani de la asasinarea sa de către legionari

80Vizualizari
Şi în acest an, Partidul Național Liberal – Filiala Vâlcea va comemora dispariţia tragică a marelui om politic liberal I. Gh. Duca, fost prim-ministru în perioada 14 noiembrie – 29 decembrie 1933, când a fost asasinat de legionari. Potrivit unui comunicat de presă al PNL Vâlcea, manifestările omagiale vor avea loc miercuri, 29 decembrie, la Urşani – Horezu, acolo unde fostul preşedinte liberal îşi doarme somnul de veci alături de soţia sa.
„A devenit o tradiție organizarea de către liberalii vâlceni a unor manifestări omagiale pentru fostul prim-ministru și președinte liberal, I. Gh. Duca, în ziua de 29 decembrie (în care, în 1933, a fost asasinat de către legionari), la Urșani – Horezu.
Patriot român și liberal de marcă încă din tinerețe, I. Gh. Duca și-a legat nu numai activitatea politică de circumscripția vâlceană în care a fost ales, ci și viața personală, cumpărând proprietăți la Măldărești și făcând numeroase danii cu caracter caritabil. Omul politic a contribuit la creșterea liberalismului românesc și la dezvoltarea zonei noastre. Născut în București și educat la Paris, a iubit mai mult ca orice satele și peisajele de pe Valea Luncavățului, exprimându-și dorința de a fi legat pe vecie de aceste locuri. Este unul dintre motivele pentru care, împreună cu soția sa, au fost înhumați în pronaosul bisericii din Urșani – Horezu.
Îi așteptăm pe toți cei ce împărtășesc idealurile naționale ale lui I. Gh. Duca să participe la omagierea personalității sale”, se spune în comunicatul de presă transmis de Filiala Vâlcea a Partidului Naţional Liberal, în care e prezentat şi programul manifestărilor de miercuri, 29 decembrie.
• Ora 8.30 – Depunere de coroane, discursuri – la Statuia lui I. Gh. Duca, Parcul Mircea cel Bătrân, Râmnicu Vâlcea;
• Ora 9.00 – 10.00 – Deplasare la Horezu;
• Ora 10.00 – Întâlnire cu activul PNL în centrul orașului Horezu, la Statuia lui I. Gh. Duca;
• Ora 10.10 – 10.30 – Depunere de coroane, discursuri;
• Ora 10.30 – 11.00 – Pelerinaj la Biserica Urșani;
• Ora 11.00 – 11.40 – Slujba de pomenire;
• Ora 12.00 – Socializare, la Cabana Valea Ursului.
Sursă foto: www.muzeulvirtual.ro