joi, februarie 25, 2021
Fotbal Național

Liga a II-a va mai continua doar cu şase echipe. Un play-off scurt, cu cinci etape, va decide nou-promovatele

160Vizualizari

• punctele acumulate după primele 24 de runde au fost înjumătăţite, spre nemulţumirea liderei incontestabile a ierarhiei, UTA Arad

Săptămâna trecută, mai precis joi, 14 mai, după ce a aflat opiniile tuturor oficialilor cluburilor din Liga a II-a, FRF a fost de acord să adopte varianta propusă de majoritatea acestora. Astfel, din sezonul actual nu se va mai juca nicio etapă în vechea formulă, campionatul urmând a se încheia cu un play-off scurt (cu doar cinci etape!), la care vor participa primele şase clasate. Astfel, se vor bate mai departe pentru promovare pe prima scenă fotbalistică a ţării echipele UTA Arad, CS Mioveni, Turris-Oltul Tr. Măgurele, FC Argeş Piteşti, Petrolul Ploieşti şi Rapid Bucureşti. Chiar dacă Metaloglobus Bucureşti (ocupanta poziţiei a 7-a) are acelaşi număr de puncte ca şi formaţia din Giuleşti (37), aceasta nu va evolua însă în play-off deoarece nu şi-a depus dosarul de licenţiere pentru Liga I, doar primele 6 clasate fiind cu actele în regulă. Tot cu această ocazie, s-a stabilit ca toate celelalte 12 formaţii din Liga a II-a (de pe locurile 7-18) să intre deja în vacanţă, FRF anunţând şi că niciuna nu va mai retrograda.
„Comitetul de Urgență al FRF a validat joi, 14 mai, scenariul dezbătut și agreat de cluburile participante în Liga 2 prin care competiția va continua doar pentru cluburile clasate pe primele 6 locuri înaintea întreruperii cauzate de pandemia COVID-19. S-au prezentat trei posibile scenarii, iar 15 cluburi au fost în favoarea variantei de a organiza un play-off între primele șase, iar pentru celelalte formații sezonul să se termine. Au mai existat două abțineri și o opțiune pentru scenariul în care toate cele 14 etape ar fi trebuit să se dispute. Federația Română de Fotbal și-a asumat rolul de a lua decizii și de a adopta măsuri spre binele fotbalului pe termen mediu și lung. Deciziile au fost luate într-un mod transparent, în urma dialogului cu membrii afiliați, aceștia completând și un chestionar online, astfel că s-a cunoscut în detaliu situația fiecărui club și modul în care a fost afectat de pandemia COVID-19”, a anunțat FRF, într-un comunicat.

Oficialii liderei UTA Arad au contestat deja la TAS procedura de înjumătăţire a punctelor, înainte de play-off

Forul condus de Răzvan Burleanu a introdus însă şi o regulă specială pentru super-turneul de promovare, care a stârnit deja o mare nemulţumire, din partea liderei incontestabile a ierarhiei, UTA Arad. Astfel, „zestrea” acumulată după primele 24 de etape ale sezonului a fost înjumătăţită şi rotunjită pe plus, ceea ce înseamnă că avansul confortabil pe care trupa pregătită de Laszlo Balint îl avea faţă de rivale (12 puncte) s-a redus la doar cinci „lungimi”. „Observ cu stupoare cum reprezentanții unor cluburi din Liga a II-a ies public și susțin varianta reluării sezonului printr-un play-off cu înjumătățirea punctelor! Logica s-a întors cu spatele la această variantă, pentru că, indiferent cât de mult te-ai strădui, nu poți găsi un argument logic să susții aşa ceva!”, a spus antrenorul de la UTA Arad, Laszlo Balint, în presa centrală.
Oficialii multiplei campioane a ţării (6 titluri) au anunţat imediat că vor face memoriu la TAS, deoarece susţin că înjumătăţirea punctelor este neregulamentară. Verdictul va fi dat publicităţii, cel mai probabil, chiar în timpul desfăşurării meciurilor din play-off. E greu de crezut că judecătorii de la Lausanne vor fi de acord cu FRF, astfel că e posibil ca toate punctele acumulate de primele şase clasate până în prezent să conteze mai departe.

„Ţintarul” play-off-ului va fi stabilit ulterior, cele cinci etape fiind programate pe 4, 11, 18, 25 iulie și 1 august

Deşi încă nu s-a stabilit calendarul de disputare a etapelor şi ordinea meciurilor din play-off, s-a decis ca, în condiţiile în care nu va fi vorba de un sistem tur-retur, primele trei clasate să joace de trei ori acasă şi de două ori în deplasare. În schimb, formaţiile de pe locurile 4-6 vor evolua invers, adică, de trei ori „afară” şi de două ori pe teren propriu. Tragerea la sorţi a „ţintarului” va avea loc la o dată ulterioară.
La final, primele două clasate după încheierea celor cinci runde vor promova direct în Liga I, în timp ce gruparea de pe poziția a treia va disputa un baraj cu locul 6 din play-out-ul Ligii I, FRF urmând a stabili ulterior modalitatea de disputarea a acestuia. În speţă, dacă promovarea se va decide într-o singură manşă sau tot tur-retur, ca şi până acum. Deocamdată, se ştie doar că etapele din play-off vor avea loc pe 4, 11, 18, 25 iulie și 1 august. Barajul pentru Liga I va fi programat în jurul datei de 5 august, cam în aceeaşi perioadă cu cele pentru promovare în Liga a III-a.

LIGA A II-A / PLAY-OFF
(Echipele clasate pe locurile 1-6 după 24 de etape)

Clasament după înjumătăţirea punctelor
1. UTA Arad 25p.
2. CS Mioveni *) 20p.
3. Turris-Oltul Tr. Măgurele *) 20p.
4. FC Argeş Piteşti 19p.
5. Petrolul Ploieşti 19p.
6. Rapid Bucureşti *) 19p.
*) echipe care au beneficiat de rotunjirea punctajului