Fotbal Național

Liga I a reînceput săptămâna trecută, dar echipele de Liga a II-a mai au de aşteptat mai mult de o lună până la reluarea campionatului

126Vizualizari
Dacă în Liga I, primele meciuri din 2020 au avut loc începând de săptămâna trecută (pe 10 ianuarie fiind programată restanţa Viitorul Constanţa – FC Hermannstadt, după care a urmat runda inaugurală a returului, din 12 ianuarie), echipele din Liga a II-a vor mai avea încă o lună de aşteptat până la reluarea campionatului. În cel de-al doilea eşalon naţional, s-au disputat până în prezent primele 15 etape din sezonul regulat, ultimele şase runde urmând să se desfăşoare în această primăvară. Astfel, acestea sunt programate să aibă loc pe 20 şi 27 februarie, 6, 13, 20 şi 27 martie.
Aşa cum se cunoaşte, din cauza pandemiei de Covid-19, FRF a stabilit un alt program competiţional pentru Liga a II-a. După cele 21 de etape din turul sezonului regulat, primele şase clasate vor juca mai departe în play-off, unde se vor bate pentru în Liga I, în timp ce grupările care vor ocupa poziţiile 7-21 vor evolua în play-out.

Primele şase clasate la finele sezonului regulat se vor bate pentru promovare, iar ultimele 15 – pentru evitarea retrogradării

În partea superioară, aspirantele la promovare se vor înfrunta tur-retur, timp de 10 etape, toate urmând a porni la drum cu punctajul acumulat până în acel moment, în cele 21 de runde din sezonul regulat. La finele acestui mini-turneu, echipele de pe locurile 1-2 vor promova direct în Liga I, iar cele de pe poziţiile 3-4 vor disputa meciuri de baraj, tur-retur, cu formaţiile de pe 7-8 din play-out-ul Ligii I.
În partea inferioară, cele 15 echipe din play-out vor fi împărţite în două grupe, în funcţie de poziţia ocupată după etapele din tur (sezonul regulat), o serie urmând a fi compusă din 7 participante, iar cealaltă – din 8. Astfel, într-o grupă vor evolua formaţiile clasate pe locurile 7, 10, 11, 14, 15, 18 şi 19, iar în cealaltă grupările de pe 8, 9, 12, 13, 16, 17, 20, 21, la fel ca şi în play-off acestea urmând a începe a doua parte a sezonului cu punctele adunate până atunci.
În ceea ce priveşte numărul echipelor care vor retrograda din Liga a II-a, din grupa de play-out de 8 echipe, vor pica ultimele trei clasate (locurile 6, 7 și 8), iar din cealaltă, de 7 echipe, vor retrograda doar două (locurile 6 și 7).