sâmbătă, aprilie 4, 2020
Diverse

Liţoiu, de la Zătreni, despre dispariţia iminentă a satului românesc: „Am avut 5 şcoli, mai e doar una. Din 1200 de elevi, mai sunt 200. Din 6000 de locuitori, au mai rămas 2000!”

2.53KVizualizari

Primarul Constantin Liţoiu este extrem de îngrijorat în ceea ce priveşte satul românesc, a cărui dispariţie este iminentă. El a dat ca exemplu localitatea sa, Zătreni, care, în urmă cu 40-50 de ani, număra aproximativ 6000 de suflete, din care au mai rămas acum puţin peste 2000. De asemenea, el şi-a amintit că, pe vremea când era elev, existau cinci şcoli, unde învăţau aproximativ 1500 de copii. Acum, la Zătreni, mai funcţionează însă una singură, cu doar 200 de elevi!
„De când sunt primar, adică, de 24 de ani, m-am îngrozit în ceea ce priveşte rata demografică. Într-un sfert de veac, avem 1600 de decese, adică, au dispărut două sate întregi. Iar la capitolul naşteri, am înregistrat DOAR 300 de copii. Când am fost ales prima oară în funcţie, comuna Zătreni avea 4600 de locuitori, iar în prezent abia mai putem număra 2000… E TRAGIC-TRAGIC-TRAGIC!!! Cuplurile mai fac un copil, cel mult doi, sau poate chiar niciunul. În plus, jumătate dintre tineri au plecat la muncă în străinătate. Până la urmă, ce să facă aici?!”, a subliniat Constantin Liţoiu.
„Ştiţi care e o altă durere mare a mea? Ca primar, te zbaţi să asfaltezi toate drumurile, să introduci reţelele de apă şi canalizare, să faci totul modern şi te trezeşti, la un moment dat, că e pustiu pe uliţe. Din păcate, avem şi mulţi asistaţi sociali, care nu mai sunt deloc dispuşi să muncească pentru un viitor mai bun. Asta e o altă realitate dureroasă a satului românesc”, a mai mărturisit primarul PNL din Zătreni, Constantin Liţoiu.