duminică, aprilie 11, 2021
Diverse

Lițoiu, din Zătreni, vine cu o idee inedită: fiecare localitate să aibă câte un centru permanent pentru îngrijirea persoanelor cu handicap

65Vizualizari
Din cele șase școli câte au fost construite inițial în Zătreni, doar două mai funcționează. Primarul Constantin Lițoiu a precizat că încearcă să le găsească o altă utilitate unităților închise, astfel încât să nu se degradeze tot mai mult. Liberalul a depus deja o solicitare la Ministerul Educației, pentru a construi în comună un centru de locuințe pentru persoanele cu handicap.
„Logica este foarte simplă! Avem, la ora actuală, 25-30 de persoane cu handicap, care au însoțitori plătiți din bugetul statului și care poate nu își fac treaba așa cum ar trebui. Eu vreau să le ofer condiții mult mai bune de a trăi acestor persoane greu încercate și să le aduc într-un regim centralizat, unde să aibă o masă caldă, tratamente de specialitate, tot ceea ce au nevoie. De aceste persoane, ar avea grijă maxim 5 persoane, deci, am face și economii în bugetul statului. Dacă în fiecare localitate ar exista un asemenea centru, gândiți-vă ce economii s-ar face în bugetul statului! Aștept avizul Ministerului și al Inspectoratului, pentru a pune în practică acest proiect. Proiectele de acest gen sunt finanțate și de Compania Națională de Investiții. Prin anii ’70, au fost construite mii de școli la nivel de țară, fără să se gândească în perspectivă. Acum, multe dintre ele sunt închise. De exemplu, la Zătreni, fostul regim a făcut patru școli în patru ani, apoi, au mai trântit una mare în centrul localității. Aveam, e adevărat, la un moment dat, prin anii ’70, 800 de copii, acum, mai sunt 180. Dacă îi adunăm pe toți, nici nu umplem școala mare. Cred că, în următorii 5 ani, nu vom mai avea mai mult de 100 de copii”, a spus primarul PNL din Lițoiu, Constantin Lițoiu.