duminică, aprilie 5, 2020
Administrație

Locuitorii din Câineni vor beneficia de cadastrare gratuită, printr-un proiect cu finanţare europeană

67Vizualizari
Construirea autostrăzii A1 Piteşti – Sibiu vine cu veşti bune pentru locuitorii din comuna Câineni, în condiţiile în care Guvernul va realiza un mega-proiect de cadastrare gratuită a suprafeţelor de teren. Investiţia beneficiază de finanţare europeană şi va fi implementată prin Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). În calcul, mai sunt incluse şi alte localităţi din judeţul Vâlcea (Perişani, Racoviţa, Berislăveşti, Bujoreni şi Vaideeni).

Ion Nicolae: „Cadastrarea e un lucru foarte necesar pentru comunitate şi sper că va fi dusă la bun sfârşit”

„Am primit încă din 2017 vestea că se va realiza cadastrarea gratuită generală. Iniţial, ni s-a spus însă că se va face doar pentru suprafeţele de teren pe care urma să fie traseul autostrăzii A1, dar, anul acesta, am fost informaţi că investiţia se va extinde în toată localitatea. În acest caz, ar fi vorba de nu mai puţin de 252 de kilometri pătraţi. La începutul lunii martie, am fost invitaţi la Prefectură, unde ni s-a prezentat tot proiectul de cadastrare. Recent, s-a încheiat inclusiv licitaţia de atribuire a investiţiei, iar câştigătoare a fost desemnată o firmă din Slatina. Din discuţiile pe care le-am avut, am înţeles că la început se va lucra strict pe traseul autostrăzii, urmând ca apoi să fie realizate şi celelalte zone. Sper să nu rămânem doar cu suprafeţele de teren de pe traseu… Mă gândesc însă că dacă vom încheia contractul pe toată suprafaţa localităţii, nu se va realiza doar un sfert din lucrare… Cadastrarea e un lucru foarte necesar pentru comunitate şi sper că va fi dusă la bun sfârşit. De altfel, fără aceasta, nu cred că se poate realiza nici autostrada. Cum să scoţi la licitaţie un lot fără să ai cadastrarea realizată şi fără să identifici toţi proprietarii suprafeţelor de teren de pe traseu?”, a subliniat primarul Ion Nicolae, din Câineni.

Primarul din Câineni va organiza o şedinţă publică, pentru a le explica locuitorilor toate detaliile proiectului

Alesul PNL a mai declarat că proiectul de cadastrare gratuită va fi unul de anvergură şi se va realiza pe parcursul a mai multor ani. Termenul maxim ar fi de 3 ani, dar executantul i-a transmis primarului din Câineni că o va termina chiar mai repede, adică în cel mult 2 ani. „Deocamdată, nu ştim exact când va începe cadastrarea, ci doar că se va derula în toate comunele în acelaşi timp. În curând, intenţionez să organizez o şedinţă publică, în sala Consiliului Local din Câineni, la care vor fi invitaţi cât mai mulţi locuitori, pentru a explica toate detaliile legate de acest proiect. La dezbatere, va fi prezent şi reprezentantul firmei care va executa cadastrarea, pentru a-i înştiinţa pe oameni în privinţa traseului, a impactului pe care îl va avea proiectul şi pentru a detalia toate celelalte probleme. Sunt multe lucruri de pus la punct, situaţia nu e deloc atât de simplă. Mă bucură faptul că vom beneficia de această cadastrare gratuită, pentru că mai sunt zone unde oamenii nu au încă acte pe case şi terenuri. Cu această ocazie, le vom face gratis cadastrarea, îi vom trece în registru, iar ulterior vom putea încasa taxe şi impozite de la ei. Astfel, vom rezolva două probleme dintr-o dată”, a încheiat primarul PNL din Câineni, Ion Nicolae.