miercuri, ianuarie 27, 2021
Fotbal Diverse

Lucian Giurcă, antrenor licenţa A: La noi, vedetele îşi negociază salarii mari, dar, pe teren, sunt petarde! Aşa se păcăleşte fotbalul: juniorii iau 500 lei, aia mari – 5000!

525Vizualizari

Promovarea echipelor vâlcene în Liga a III-a atrage după sine şi o serie de mari responsabilități. Printre acestea, se numără obligativitatea de a avea în teren doi juniori sub 20 de ani şi unul sub 21. Un lucru fantastic! Altfel, se transformă această ligă în „cimitirul elefanţilor “! O politică sănătoasă este a echipelor „satelit”, a căror menire este să-şi formeze o anticameră a celor mari. În care juniorii să prindă experienţă. Cam peste tot, juniorii sunt trataţi însă discreționar, fiind plătiţi cu sume derizorii, comparativ cu aşa-zisele „vedete”.
Zilele trecute, stăteam de vorbă cu Lucică Giurcă – antrenor cu licența A, chiar pe această temă. „Domne, majoritatea conducătorilor plătesc jucătorii fără a le pretinde să facă performanță. Nu mai e valabil sistemul: «Ai rezultate, primeşti bani mai mulţi! Nu ai rezultate, esti plătit conform prestaţiei din teren!». Aşa cum se întâmplă la Academia Gheorghe Hagi! Primă de obiectiv în cazul clasării pe locurile fruntașe, continuitate în rezultate pozitive, la 3-4 victorii succesive să primeşti un bonus financiar etc. La noi „şmecheraşii” îşi negociază contracte mari, dar în joc sunt petarde! Şi atunci, de ce să nu existe un regulament de ordine interioară?”, a concluzionat Lucică Giurcă.
Am văzut că se solicită ajutorul financiar al Consiliului Județean Vâlcea, ca o salvare a echipelor promovate în Liga a III-a. Şi, atunci, care mai este rolul unui conducător de club? Banii de la CJV trebuie să reprezinte doar un bonus, iar managerii să alerge după sponsori serioşi, potenţi financiar. În general, când există aceste „ajutoare” apar şi „atârnătorii” pe lângă echipă. La fel cum erau activiştii de partid pe vremuri. La banchet, îi întâlnim mereu în capul mesei, singura misiune a lor fiind aceea să „ciripească” din vestiar. Nu ar fi asta marea problemă, dar, cu timpul, ei vor începe să stabilească chiar şi cine vine şi cine pleacă (!), peste capul antrenorului! În loc să managerieze clubul în altă direcție, mai rău îl înfundă: datorii către terţi (nu sunt achitate plățile în urma cantonamentelor, cazarea şi masa fotbaliştilor aduşi din altă parte etc). Multe echipe de Liga a III-a au dispărut şi din cauza acestor probleme organizatorice! Vorba doctorului: cancerul se tratează în stare incipientă, nu când ajunge la metastază!
• Dănuţ OMEAG