duminică, aprilie 14, 2024
Fotbal Județean

Marinel Mazilu (AS Mihăeşti): „Am propus conducerii AJF ca toate ligile să se desfăşoare după acelaşi sistem competiţional”

770Vizualizari

• în opinia acestuia, cel mai bun campionat este cel clasic, tur-retur

La începutul lunii iulie, AJF Vâlcea a „îngheţat” sezonul actual al Superligii şi a desemnat echipa Minerul Costeşti ca reprezentantă a judeţului la „triunghiularele” de baraj pentru promovare în Liga a III-a. În plus, oficialii de la Stadionul „Municipal” din Zăvoi au stabilit ca din elită să nu retrogradeze nimeni, ceea ce înseamnă că, din toamnă, numărul participantelor va creşte la 16. Pe 21 iulie, după suspendarea Ligilor a IV-a şi a V-a, a devenit oficial şi faptul că în eşalonul de mijloc din fotbalul judeţean vor activa, de asemenea, tot 16 echipe.
Vestea revenirii la sistemul competiţional clasic (tur-retur) îi bucură pe mulţi conducători de echipe din judeţ, care doreau de ceva timp ca AJF Vâlcea să renunţe la play-off şi play-out. Printre cei care au salutat această posibilă nouă variantă se numără şi Marinel Mazilu, antrenor-jucător la echipa de fotbal din comuna administrată de primarul Constantin Bărzăgeanu.

„În Superligă şi în Liga a IV-a, numărul echipelor ar trebui să fie identic, câte 16, de exemplu”

„În luna mai, am propus conducerii AJF ca sistemul competiţional, în toate cele trei ligi, să fie la fel, adică fără play-off şi play-out. Formula clasică! Tur-retur! Şi la Superligă, şi în Ligile a IV-a şi V-a! Să ştii că, de exemplu, dacă joci la Liga a V-a într-un sistem şi promovezi, tot în aceeaşi formulă vei evolua şi în Liga a IV-a. La fel şi când faci saltul din Liga a IV-a, în Superligă! Apoi, opinia mea a fost aceea că în Superligă şi în Liga a IV-a (ce sunt organizate în serii unice), numărul echipelor să fie identic, în speţă, câte 16. Aşa, n-ar fi nici multe intermediare şi s-ar reduce cu două numărul rundelor de la nivelul Superligii şi cu patru din Liga a IV-a. Sistemul cu 18 echipe e foarte încărcat şi costisitor pentru echipe. Chiar ar fi bine să existe şi o regulă în acest sens, ca numărul maxim de participante dintr-o serie să fie de 16, deoarece campionatul e mai uşor de suportat de toate formaţiile, prin prisma programului lejer”, a susţinut Marinel Mazilu.

În sistemul cu 16 echipe, tur-retur, numărul meciurilor e mai mare decât în formula cu 12 echipe, cu play-off / play-out

Ca pont pentru AJF Vâlcea (pe care l-am oferit şi cu alte ocazii în trecut), de precizat este faptul că în sistemul cu 12 echipe (cu play-off şi play-out), numărul total al meciurilor dintr-un sezon e mai mic decât în formula cu 16 echipe. Iar un calcul e simplu de făcut! În varianta cu 12 echipe, ar fi 22 de etape în sezonul regulat şi încă 10 în play-off / play-out, pe care dacă le înmulţim cu 6 jocuri pe rundă rezultă un total de 192 de meciuri. În schimb, în sistemul clasic cu 16 echipe, ar fi vorba de 30 de etape cu câte 8 meciuri în fiecare, adică 240 de partide în total.
Aşadar, renunţarea la sistemul cu play-off / play-out poate fi justificată şi din acest punct de vedere. Echipele vor disputa mai puţine etape, dar per total numărul partidelor dintr-un sezon va creşte considerabil. Iar asta înseamnă meciuri mai multe pentru… arbitri, dar şi încasări mai mari din baremuri pentru aceştia şi din sancţiunile disciplinare (în speţă, din cartonaşe galbene, roşii şi suspendări). Ori, dacă arbitrii ar primi mai multe meciuri (şi nu doar câţiva!), cu siguranţă că nici nu ar mai părăsi sistemul după doar câteva luni, în care au fost delegaţi de 3-4 ori.