Milorad Cumpănășoiu a anticipat corect, încă de acum 6 luni, că se va reveni la energia pe bază de cărbune: poți asigura 30-40 la sută din necesarul României! Nu vedeți, UE caută acum variante ieftine de a renunța la gazul rusesc…
În urmă cu o jumătate de an, când încă nu se prefigura o eventuală criză energetică în România și, implicit, în Uniunea Europeană, primarul oraşului Berbești, Milorad Cumpănășoiu (fost director al Exploatării Miniere Berbești) declara – într-un articol publicat în ziarul Tribuna Vâlceană – că extracția de cărbune va rămâne mult timp o soluție foarte eficientă și de lungă durată. Între timp, războiul dintre Rusia și Ucraina a regândit politica energetică a întregii Europe, care, acum, vrea să-și dobândească independența și nu să nu mai depindă de gazele naturale din spațiul ex-sovietic.
Zilele trecute, fostul premier Florin Cîțu declara că, în cel mai scurt timp, cel puțin 600 de persoane vor fi reangajate în sectorul minier, pentru a rezolva o eventuală criză energetică. Milorad Cumpănășoiu a lăudat declarația președintelului PNL, dar, totodată, a explicat că, la ora actuală, există probleme mari în ceea ce privește capacitatea de extracție a cărbunelui de suprafață
„Imaginați-vă, în primul rând, că nu mai avem tehnologia necesară pentru a da randament maxim. Din cauza faptului că, permanent, s-a vehiculat ideea renunțării la energia produsă pe baza de combustibili fosili, corelată și cu creșterea vertiginoasă a prețului certificatelor verzi, unitățile miniere au avut tot mai puține resurse pentru întreținerea și modernizarea capacităților de producție. Deci, au fost mereu la pământ (…).
Asta e prima problemă mare!
Apoi… resursa umană, care este din e în ce mai puțină și mai îmbătrânită… Toți cei care s-au pensionat din minerit au început alte afaceri și nu vor mai reveni la vechea meserie. E mult mai ușor să ai câteva tonomate de cafea sau să faci orice alt comerț, decât să stai 12 ore la muncă grea. E vorba de salarii, care nu sunt deloc bine plătite în cărbune, în raport cu munca depusă (…).
Mai spuneam acum o jumătate de an că, de pe urma cărbunelui, România poate obține 30, poate chiar 40 la sută din energia necesară în consumul intern. De ce? Pentru că este, după hidro, cea mai ieftină (mă refer la prețul de producție). Dar știți că producția hidro depinde foarte mult de condițiile meteo. Adică, dacă plouă și ai apă, produci, dacă nu, nu și trebuie menținute toate capacitățile în funcțiune (costuri cu munca vie, cu mentenanță etc).
La cărbune, contează nivelul de extracție. E clar că nu va muri mineritul! E cea mai ieftină soluție pentru energie. Altă problemă: se încearcă reducerea de emisie CO2, dar, pentru asta, Guvernul poate lua măsuri pentru a produce și oxigen mai mult, adică, faci împăduriri sau o parte din banii de pe certificate să se întoarcă în retehnologizare pe partea de mediu în centralele termoenergetice (desulfurare, denoxare etc).
Imaginați-vă că, și acum, cu prețuri exorbitante la certificatele verzi, energia din cărbune este chiar și așa mult mai ieftină decât cea din gaze naturale. În zona noastră, am avut cel mai performant utilaj de extracție cărbune, care, acum, e la pământ. Nu s-a interesat nimeni să vină cu o altă soluție! Guvernul, la ora actuală, trebuie să vină cu soluții pentru culoare de expropriere și în special, pentru tot ce înseamnă terenuri cu vegetație forestieră, care, în prezent, sunt imposibil de expropiat, și să gândească în raport cu beneficiile economiei naționale. Asta, bineînțeles, armonizand legislația în concordanță cu legislația europeană. Sunt rezervat în a spune că zona Berbești-Alunu va redeveni ce a fost odată. Totul depinde conducerea județului și, în special, de conducerea CET GOVORA (societatea fiind în insolvență), de investiții și nu numai. Dar, aici, sunt resurse pentru zeci de ani”, a detaliat primarul din Berbeşti, Milorad Cumpănășoiu.
9-1 a fost scorul final prin care Viitorul Șirineasa s-a impus, pe teren propriu, contra celor de la Alutus Sălătrucel....
Pentru îmbunătăţirea experienţei dvs. web, acest site foloseşte Cookies. Continuând să navigaţi pe acest site vă exprimaţi acordul asupra utilizării cookie-urilor.
Aflaţi mai multe