Diverse

Milorad Cumpănășoiu (primar Berbești): Nici în 2025, minele de la Alunu și Berbești nu se vor închide. Tot de aici vom lua energia!

1.39KVizualizari
Germania, cel mai puternic stat din Uniunea Europeană, a apelat, din nou, la cărbune, pentru asigurarea de energie către populație. Dezvăluirea îi aparţine primarului oraşului Berbești, Milorad Cumpănășoiu, fost director al Exploatării miniere din localitate și bun cunoscător al fenomenului. Liberalul este foarte convins că și România va adopta aceeași strategie, pentru a nu pica și mai mult în vâltoarea scumpirii energiei.
„Facem pariu că nici în 2025 nu se vor închide minele din Alunu și Berbești? Vă garantez asta! Deja, oamenii de specialitate s-au convins ce înseamnă cărbunele pentru căldură, electricitate și nu numai. Pentru cât timp mai e cărbune în zona noastră? Pentru minim 30 de ani! Să vedeți ce căutare va avea cărbunele de anul viitor! Motivul? Nu ai ce pune în loc pentru energie. Ce poate face Uniunea Europeană? Uitați ce se întâmplă în Polonia, unde cărbunele e baza în continuare. Primește amenzi de la UE, dar degeaba, tot pe acest combustibil merge mai departe! Până la urmă, nu poți să îngropi economia unei țări și să faci cetățeanul să plătească mai mult decât poate duce. Asta e clar! CET Govora se va baza în continuare pe cărbunele din zona Berbești – Alunu. Nu ne permitem o centrală pe gaze naturale, mai ales că prețul se va majora și cu 70 la sută. Adică, asta înseamnă prea mult. Pentru a construi o centrală pe gaz, e nevoie de minim 12 luni și de costuri uriașe. Şi vă mai dezvălui încă un lucru! Ştiţi care e singurul stat de lângă România care produce energie în exces? Ucraina! De ce? Pentru că nu face parte din Uniunea Europeană și nu se aliniază normelor! Ucraina are multe atomocentrale, foarte mult cărbune de calitate, deci, și producția de energie este pe măsură”, a spus liberalul Milorad Cumpănășoiu.