Handbal

Naţionala pregătită de Florentin Pera, grupă facilă în preliminariile Euro 2024. Tricolorele pot sărbători deja calificarea la turneul final

300Vizualizari
În urmă cu 10 zile, mai precis joi, 20 aprilie, la Zurich (în Elveţia), a avut loc tragerea la sorţi a grupelor preliminariilor următoarei ediţii a Campionatului European de handbal feminin. Turneul final al competiţiei supreme de pe continent e programat între 28 noiembrie şi 15 decembrie 2024, în Austria, Ungaria şi Elveţia, şi se va desfăşura, în premieră, cu 24 de echipe la start. Cele trei ţări gazdă au obţinut automat biletele pentru întrecerea pe care o vor organiza, la fel ca şi campioana en-titre, Norvegia.
În calificări, vor evolua 31 de naţionale, care au fost împărţite în şapte grupe de câte patru echipe şi una cu trei. Primele două clasate din fiecare grupă, dar şi cele mai bune patru selecţionate de pe locurile 3, adică, în total, 20 de formaţii, vor participa, de asemenea, la turneul final al Euro, de la sfârşitul anului viitor. Primele două etape din preliminarii vor avea loc în toamna lui 2023, mai precis pe 11/12 octombrie şi14/15 octombrie. Celelalte patru runde sunt programate în primăvara anului 2024, pe 28/29 februarie, 2/3 martie, 3/4 aprilie şi 7 aprilie.
Aşa cum era de aşteptat, deşi a făcut parte din cea de-a doua urnă valorică, reprezentativa de handbal feminin a ţării noastre a fost repartizată într-o grupă mai mult decât lejeră, în care va defila cu siguranţă. Astfel, tricolorele pregătite din vara anului trecut de Florentin Pera vor înfrunta Croaţia, Grecia şi Bosnia & Herţegovina. În aceste condiţii, calificarea la Euro 2024 va fi doar o formalitate pentru România.
Potrivit anunţului EHF, meciurile din prima fază a turneului final vor avea loc în oraşele Basel (Elveţia), Innsbruck (Austria) şi Debrecen (Ungaria), fiecare dintre acestea urmând a găzdui câte două grupe. Ulterior, partidele din cele două grupe din Main Round se vor juca la Viena şi, respectiv, Debrecen. În schimb, week-end-ul care va încheia competiţia se va disputa la Viena, în Wienner Stadthalle, o sală cu o capacitate de 10.000 de locuri.

HANDBAL FEMININ / CAMPIONATUL EUROPEAN 2024
Austria – Ungaria – Elveţia (28 noiembrie – 15 decembrie 2024)

Componenţa celor opt grupe din preliminarii:

• Grupa 1: Croaţia, România, Grecia, Bosnia & Herţegovina
• Grupa 2: Germania, Slovacia, Ucraina, Israel
• Grupa 3: Ţările de Jos, Cehia, Portugalia, Finlanda
• Grupa 4: Franţa, Slovenia, Italia, Letonia
• Grupa 5: Spania, Macedonia de Nord, Lituania, Azerbaidjan
• Grupa 6: Muntenegru, Serbia, Turcia, Bulgaria
• Grupa 7: Luxemburg, Suedia, Islanda, Insulele Feroe
• Grupa 8: Danemarca, Polonia, Kosovo
Sursă foto: Facebook FRH