Primarul din Guşoeni, Nicolae Concioiu, este de părere că statul ar trebui să sprijine mai mult administraţiile locale, în special pe cele în care numărul agenţilor economici e unul foarte redus. Alesul PSD mai spune că şi acestea trebuie să se dezvolte în acelaşi ritm cu celelalte, investiţiile în infrastructură şi utilităţi fiind la fel de importante pentru oamenii care îşi duc traiul de zi cu zi în comunele respective.
„În decembrie 2021, am figurat în ordonanţa guvernului, privind repartizarea unor sume la final de an, cu 200 de mii de lei. Dar, ce folos că nouă ni s-au tăiat 200 de mii, iar din banii repartizaţi de Guvern a trebuit să plătim studiile de fezabilitate şi celelalte cheltuieli pentru a înainta proiectele pe «Anghel Saligny»!? Până la urmă, n-am rămas cu nimic! Ca primar, trebuie să urmăreşti dezvoltarea localităţii, pentru că doar în funcţie de asta eşti evaluat de locuitori. Iar pentru ca faptele să apară trebuie să faci nenumărate demersuri! Printre care se află înaintarea cererilor de finanţare, achitarea studiilor de fezabilitate, iar apoi demararea procedurilor în cazul în care proiectul e acceptat la finanţare şi urmărirea începerii lucrărilor şi derularea lor. Numai atunci când investiţia prinde contur, cetăţeanul poate să spună că se realizează obiectivul respectiv. E însă o cale lungă până acolo, iar un locuitor va puncta că s-a făcut o investiţie doar în momentul existenţei faptice în teren a acesteia. Tot ceea se întâmplă înainte presupune multe costuri financiare şi se realizează în ani, iar dacă nu eşti ajutat cu fonduri nu prea poţi să avansezi şi să dezvolţi localitatea”, a subliniat Nicolae Concioiu.
Tocmai de aceea, primarul din Guşoeni crede că sumele primite de la bugetul statului ar trebui să fie mai mari de la an la an. „Bugetele nu ar trebui să vină micşorate de la un an la altul, ci mai mari, pentru că în orice localitate apar noi şi noi investiţii! Şi nu primarul cere neapărat bani de investiţii, ci comunitatea se exprimă prin a solicita condiţii de trai mai bune! Iar un primar, pentru a le putea asigura, trebuie să angajeze anumite cheltuieli, fără de care nu poate să acceseze programele de finanţare. Pentru că, repet, sunt multe costuri prelalabile, nicio predocumentaţie nu se face fără bani, ca să nu mai vorbim de o documentaţie finală, la nivel de proiect de execuţie. Doar predocumentaţia, până în faza de proiect, cu avize, taxe şi toate celelalte, presupune o sumă importantă de plată. Culmea e că, uneori, ţi se solicită bani tot de către stat! Cum ar fi, de exemplu, pentru reţeaua de gaze naturale, unde administraţia locală plăteşte către Compania de Drumuri Naţionale (CNADNR) circa 100 de milioane de lei vechi drept taxă pentru eliberarea autorizaţiei la amplasarea conductei. Deci, cum vine asta, noi, ca stat, plătim taxă statului!? Suma apare ca o cofinanţare a primăriei, banii trec dintr-o parte în alta a bugetului statului, ceea ce nu mi se pare tocmai corect şi cred că ar trebui reglementate lucrurile în această privinţă. Sigur că s-ar putea spune că este vorba de sume mici, dar şi astea contează, pentru că se adună sute de milioane de lei vechi numai pentru eliberarea avizelor şi autorizaţiilor. În plus, nicio firmă consultanţă nu munceşte degeaba şi niciuna de proiectare nu-ţi face un studiu de fezabilitate până ce nu-l plăteşti. Acestea acţionează aşa probabil din cauza întârzierii finanţării proiectelor, pentru că au costuri de menţinere, de funcţionare în spaţiile respective (chirii, energie electrică), pentru plata angajaţilor şi mijloacele auto etc. Dacă finanţările de la bugetul statului ar fi mai mari, iar investiţiile s-ar derula mai repede, toate aceste probleme ar dispărea, iar ţara s-ar dezvolta într-un ritm mult mai accelerat”, a încheiat primarul PSD din Guşoeni, Nicolae Concioiu.
Printre lucrările care s-au realizat în ultima perioadă în Râmnicu Vâlcea s-a numărat şi cea de amenajare cu dale elastice...
Pentru îmbunătăţirea experienţei dvs. web, acest site foloseşte Cookies. Continuând să navigaţi pe acest site vă exprimaţi acordul asupra utilizării cookie-urilor.
Aflaţi mai multe