miercuri, iulie 28, 2021
Diverse

Nicolae Concioiu (primar Guşoeni): „Sper ca perioada grea din timpul stării de urgenţă să fie o lecţie pentru toţi românii, pentru a-şi îngriji în continuare gospodăriile de la ţară”

770Vizualizari
Din cauza pandemiei de Covid-19, primarul Nicolae Concioiu nu va mai organiza, anul acesta, Ziua Comunei Guşoeni, care se desfăşura în iunie, de Rusalii. Alesul PSD speră că situaţia se va schimba până în decembrie, astfel încât să poată derula cealaltă acţiune culturală din localitate, „Fiii Satului”, pe care a iniţiat-o chiar în 2019. „De Ziua Comunei nu mai poate fi vorba, din cauza interdicţiilor legate de numărul maxim de persoane care pot să fie prezente la o asemenea manifestare. Când restricţiile se vor mai relaxa, ne vom gândi să reluăm evenimentele culturale pe care le organizam în localitate, printre care şi Sărbătoarea „Fiii Satului”, din decembrie”, a subliniat Concioiu.

„Trebuie să avem grijă ca motorul agricol să fie mereu pornit, să nu ne bazăm doar pe produse aduse de afară”

Social-democratul a vorbit în continuare despre ce măsuri ar trebui să ia Guvernul pentru ca economia să reintre în normalul de dinainte de pandemie. „În primul rând, ar trebui să fie adoptate măsuri de încurajare a agriculturii. Era un moment oportun pentru a putea să ne stabilizăm forţa de muncă din acest sector. În speţă, să găsim soluţii pentru a-i încuraja pe oameni să deruleze activităţi, să le acordăm anumite facilităţi în domeniul agricol, la plata unor contribuţii şi impozite etc. Trebuia găsită o formă de sprijn încât şi agricultura noastră să acapareze forţa de muncă. Nu doar ţările din vestul Europei, care i-au solicitat mereu pe români pentru acest segment. Agricultura este un domeniu foarte important, în condiţiile în care, conform specialiştilor, cea mai mare problemă a omenirii va fi aceea de a evita criza alimentară. De aceea, trebuie să avem grijă ca motorul agricol să fie mereu pornit, să nu ne mai bazăm doar pe produse aduse de afară. În speţă, să avem aici, în ţară, propria noastră grădină şi producţie!”, a precizat Nicolae Concioiu.

„Mulţi au evitat mediul rural în ultimii ani, dar l-au redescoperit acum ca fiind varianta ideală de a trăi, în loc de a sta izolaţi la bloc”

Primarul comunei Guşoeni şi-a exprimat speranţa că, din cauza pandemiei de Covid-19, când şi românii au fost nevoiţi să treacă prin două luni de izolare, mulţi vor fi determinaţi să-şi îndrepte atenţia şi către mediul rural. „Mi-aş dori ca perioada asta grea să fie o lecţie pentru mulţi oameni, prin încurajarea menţinerii gospodăriilor de la ţară. Fie că vor locui mereu acolo sau vor veni doar ocazional, important e să ţină de aceste proprietăţi şi să le acorde atenţie. Părăsirea lor nu este deloc o soluţie! Mulţi au evitat mediul rural în ultimii ani, dar, în starea de urgenţă, l-au redescoperit ca fiind varianta ideală de a trăi, în loc de a sta izolaţi la bloc. S-a văzut diferenţa dintre ce înseamnă să ai un apartament în oraş, să stai închis ca într-o cuşcă, şi să locuieşti la casă, să te ocupi de problemele gospodăreşti, de creşterea animalelor, de grădina ta”, a mărturisit alesul PSD.

„Trebuie să ne păstrăm stilul nostru caracteristic romţnesc, de popor care ţine de patrie, de glie, de ţărâna noastră”

„Până la urmă, cred că trebuie să ne păstrăm stilul nostru caracteristic românesc, de popor care ţine de patrie, de glie, de ţărâna noastră. În momentele grele din perioada stării de urgenţă, prima grijă a oamenilor a fost să ajungă la apropiaţii lor, în speţă în localităţile de unde se trag. Noi nu putem trăi ca occidentalii. La un moment dat, unii lideri politici naţionali ne spuneau că şi românii trebuie să fie liberi, să meargă după joburile lor, în orice punct al ţării sau al lumii, să lucreze şi să câştige bani, să nu mai fie legaţi de glie. Iată că acum a venit vremea când s-au bucurat foarte mult doar să fie alături de familiile lor. Pe mulţi vârstnici, i-am văzut plângând că nu li se mai puteau întoarce copiii acasă, au fost nişte lucruri foarte dureroare, care ar trebui să ne schimbe total felul de a gândi pe viitor. Iar asta şi pentru că, se pare, ar fi doar începutul acestor virusuri nemiloase. De acum încolo, trebuie să fim pregătiţi pentru alte situaţii mai grave, motiv pentru care e foarte important ca românii să aibă mai multă grijă de casele lor din mediul rural”, a mai adăugat primarul PSD din Guşoeni, Nicolae Concioiu.