Şi în comuna Guşoeni, vor fi amenajate două staţii de reîncărcare a maşinilor electrice, pentru construirea cărora primarul Nicolae Concioiu va obţine fonduri europene. Alesul PSD a dezvăluit că fiecare localitate din ţară va avea posibilitatea de a accesa până la 1 milion de lei pentru asemenea investiţii. „Proiectele de construire a staţiilor electrice vor fi decontate integral de Uniunea Europeană. De altfel, în PNRR, există obligativitatea înfiinţării unor asemenea puncte de reîncărcare a vehiculelor în toate localităţile. Adică, nu e o alegere, ci chiar o obligaţie, pentru că, pe viitor, transportul auto va fi electric! În plus, şi noile microbuze şcolare vor fi tot electrice, iar, dacă n-ai staţii de reîncărcare pe raza comunei, nu te poţi folosi de mijloacele respective de transport”, a precizat Nicolae Concioiu.
Primarul social-democrat din Guşoeni a menţionat că, având în vedere costul unei staţii (190.000 de lei), într-o comună ar putea fi amenajate până la cinci puncte de reîncărcare a vehiculelor electrice. „În localitatea noastră, se vor monta două staţii, care vor avea câte două pupitre de reîncărcare. Unul de 50 W, pentru încărcare rapidă, iar altul – de 22 W, pentru încărcare normală. În condiţiile în care costul unei staţii este de aproape 200.000 de lei, am putea construi aşadar chiar cinci asemenea puncte duble de reîncărcare. Ghidul spune că ţi se aprobă cel puţin o staţie, iar valoarea maximă pe care o localitate o poate primi pentru investiţiile de acest gen este de 1 milion de lei. Când accesezi un asemenea proiect, trebuie să iei în calcul şi infrastructura, pentru că sunt multe lucruri şi cheltuieli care apar. Acesta este şi motivul pentru care, deocamdată, vom face în localitate doar două staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice”, a completat Nicolae Concioiu.
Staţiile electrice vor fi racordate la transformatoarele care alimentează reţelele stradale, de unde sunt branşate şi gospodăriile
Una dintre problemele pe care primarul din Guşoeni a trebuit s-o rezolve a fost legată de amplasarea staţiilor de reîncărcare electrice cât mai aproape de transformatoare. „Ghidul spune că staţiile se leagă la punctele publice de transformare din reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Pe înţelesul tuturor, acestea se racordează direct la transformatoarele de curent electric din medie în joasă tensiune, care alimentează reţelele stradale de unde sunt branşate şi gospodăriile. În acest sens, este nevoie bineînţeles de avizul CEZ, care va analiza dacă transformatorul respectiv suportă atât alimentarea staţiei, cât şi a locuinţelor racordate. Poţi avea surpriza să nu primeşti aprobare, dacă puterea maximă dintr-o zonă o depăşeşte pe cea a transformatorului, iar acesta nu poate să suporte şi staţia de reîncărcare electrică. Din informaţiile neoficiale pe care le am, CEZ va aproba racordarea unei staţii doar dacă te încadrezi în puterea punctului de transformare, fără a fi nevoie de altul nou. Societatea respectivă nu va da un aviz pe o putere instalată mai mare, pentru că nu are de unde să ţi-o furnizeze, ci va ţine cont de capacităţile existente în acest moment în teritoriu. Sper să nu avem probleme cu racordarea staţiilor la reţeaua electric, aşa cum s-a întâmplat când am legat căminul cultural. Atunci, nu am putut să obţinem avizul de a-l lega la transformatorul public, dar am avut un noroc că a existat un post propriu şi ne-am creat astfel o alimentare separată pentru cămin”, a menţionat alesul PSD.
Nicolae Concioiu a mai declarat că proiectul de construire a celor două staţii electrice la Guşoeni ar trebui să fie finalizat până la finele acestui an. „Pentru punctele de reîncărcare a vehiculelor electrice, am vrut iniţial să avem alimentare prin panouri fotovoltaice, dar nu s-a putut, pentru că regulile sunt clare în acest sens. UE spune că staţiile se leagă doar la punctele publice de distribuţie a energiei electrice, probabil a exista o bună gestionare la nivel naţional. Nu poţi să te racordezi la capacităţi mici de producţie, care nici nu sunt constante, cum e cazul unei centrale fotovoltaice, care funcţionează doar dacă e soare. De fiecare dată când e întuneric sau nor, energia produsă e nesigură şi, cum un locuitor are nevoie să-şi încarce maşina la orice oră din zi şi din noapte, trebuie să fie o constantă în tensiunea de la staţie, care nu poate fi asigurată de o staţie fotovoltaică, de exemplu”, a încheiat primarul PSD din Guşoeni, Nicolae Concioiu.
Pe lângă începerea lucrărilor de extindere rețelei de gaze naturale, pe încă 22 de kilometri, în această primăvară, la Păușești-Măglași...
Pentru îmbunătăţirea experienţei dvs. web, acest site foloseşte Cookies. Continuând să navigaţi pe acest site vă exprimaţi acordul asupra utilizării cookie-urilor.
Aflaţi mai multe