luni, iunie 24, 2024
Fotbal Județean

Nicolae Vîlcu (Olteţul Zătreni): „Sunt sceptic că fotbalul judeţean va reîncepe în această primăvară. Probabil că abia din august ne vom revedea din nou pe stadioane!”

744Vizualizari
Antrenorul Nicolae Vîlcu, de la Olteţul Zătreni, se numără printre cei mai vechi oameni de fotbal din judeţ, aşa că a resimţit din plin perioada de pandemie, în care a fost obligat, la rândul său, să stea departe de stadion. Deşi mulţi speră că sportul-rege va reveni şi la nivel de amatori, din primăvară, odată cu aprobarea testelor rapide antigenice, care sunt mai ieftine, acesta este sceptic că se vor juca meciuri de fotbal din luna martie, aşa cum se preconizează.

„Echipele trebuie să fie anunţate că se reia campionatul cu cel puţin o lună înainte”

„Am vorbit cu şeful AJF Vâlcea, Adrian Comănescu, iar acesta speră că, de la jumătatea lunii martie, va reîncepe şi fotbalul judeţean. Mai ales dacă echipelor li se va permite să activeze în campionat cu teste rapide, care, din câte am înţeles, sunt mai ieftine. Personal, însă, sunt mai rezervat că acest lucru va fi posibil, iar din mai multe motive nu cred că se va relua acum campionatul, chiar şi cu testele rapide. Cred că abia în vară, din august sau septembrie, va începe, probabil, un sezon normal”, a subliniat Vîlcu.
Nicolae Vîlcu mai spune că echipele trebuie să fie anunţate de reînceperea campionatului cu cel puţin o lună înainte, pentru a avea timp de alcătuire a lotului şi de câteva meciuri de pregătire. „Cu cel puţin o lună înainte, FRF şi AJF trebuie să transmită echipelor din judeţ că sezonul se va relua. Aşadar, pe 15 februarie, cel târziu, trebuie să ştim cu toţii că va reîncepe campionatul din 15 martie. Altfel, dacă vom fi anunţaţi pe 1 martie, nu putem lua startul decât pe 1 aprilie, şi tot aşa, să existe această perioadă de o lună. Pentru că e nevoie să-ţi faci un calcul financiar cu tot ce presupune participarea în competiţie, dar şi să chemi jucătorii la pregătire şi la câteva meciuri amicale. Trebuie să vedem pe cine ne mai putem baza, pentru că sigur nu-i mai poţi strânge pe toţi, deoarece unii au plecat prin străinătate. Iar alţii nu mai pot să joace, pur şi simplu, după un an de pauză, şi au nevoie de timp ca să revină la forma lor fizică obişnuită. Mă refer aici la jucătorii care au în jur de 40 de ani”, a declarat Vîlcu.

„Testele de Covid-19 sunt o corvoadă pe care nu şi-o vor putea permite multe grupări”

O altă cauză pentru care antrenorul de la Olteţul Zătreni spune că e imposibil să se reia fotbalul şi la nivel judeţean din această primăvară e legată de costurile totuşi prea mari cu testele de Covid-19, chiar şi în eventualitatea în care vor fi cele rapide, mai ieftine. „Mi-e greu să cred că vor fi prea multe echipe dispuse să plătească atâţia bani pe teste, fără de care e clar că nu vom mai putea să ne desfăşurăm activitatea până ce va trece pandemia. La judeţ, nu activează cluburi profesioniste, ci de amatori, aici se joacă fotbal de plăcere. Am făcut un calcul cât ar însemna în plus pe lună cheltuielile cu testele rapide Covid-19, care costă 40-50 de lei bucata. Trebuie să testezi de la început cel puţin 20 de jucători, că nu ştii cine vine la meci şi cine nu, iar asta înseamnă aproape 1000 de lei. Dacă e nevoie de două teste pe lună şi de altele suplimentare pentru jucătorii depistaţi pozitiv prima oară, fiecare echipă trebuie să aloce peste 2000 de lei în plus peste baremurile de arbitraj, transportul la meciuri şi celelalte cheltuieli cu taxe, legitimări, amenzi etc. Apoi, ce faci dacă ai 10-15 cazuri pozitive într-o echipă şi trebuie să amâni 2-3 meciuri? Când mai ai timp să le joci!? S-a văzut ce situaţii alandala au fost în Liga I. Testele de Covid-19 sunt o corvoadă pe care nu şi-o vor putea permite multe grupări, mai ales că generează pe deasupra şi alte complicaţii”, a încheiat Nicolae Vîlcu.