Handbal

O fostă handbalistă de la SCM Rm. Vâlcea, campioană europeană! Norvegia a cucerit titlul continental pentru a noua oară

92Vizualizari
În perioada 4-20 noiembrie, Slovenia, Macedonia de Nord şi Muntenegru au găzduit ediţia 2022 a Campionatului European de handbal feminin. Competiţia a avut loc mai devreme decât de obicei (de regulă, fiind programată în luna decembrie), pentru a nu coincide cu turneul final al Campionatului Mondial de fotbal din Qatar (20 noiembrie – 18 decembrie).
În acest an, titlul continental a revenit Norvegiei, care a izbutit să se impună în finala de la Ljubljana (Slovenia), în faţa Danemarcei, cu scorul de 27-25, după ce adversarele au condus chiar şi cu cinci goluri la un moment dat, în prima repriză, iar la pauză se aflau, de asemenea, în avantaj (15-12). Elevele lui Thorir Hergeirsson au făcut însă o repriză secundă perfectă şi şi-au luat astfel revanşa în faţa rivalelor de-o viaţă, după înfrângerea din meciul direct din Main Round. Atunci, Danemarca a învins cu 31-29, dar Norvegia a fost cea care avea un plus la jumătatea meciului: 13-12!

Maren Nyland Aardahl – părtaşă şi la titlul mondial câştigat anul trecut, în Spania

Pentru Norvegia, acesta a fost al nouălea titlu european şi survine la un an după trofeul mondial cucerit în 2021, în Spania. Printre componentele noii campioane europene se numără şi o fostă handbalistă de la SCM Rm. Vâlcea, pivotul Maren Nyland Aardahl, care a evoluat în Sala Traian în sezonul 2019-2020, întrerupt de pandemia de Covid-19. Aceasta a evoluat 42,04 minute în finala de duminică, 20 noiembrie, şi a marcat 3 goluri. Ea a făcut parte din lotul Norvegiei şi la Campionatul Mondial de anul trecut.

Medaliile de bronz la Euro 2022 au fost cucerite surprinzător de Muntenegru, care a dispus de Franţa, după două reprize de prelungiri de câte 5 minute fiecare, cu scorul de 27-25. La finele timpului regulamentar de joc, rezultatul era egal (22-22), echipa din spaţiul ex-iugoslav fiind însă în avantaj după prima repriză (13-12).
Următoarea ediţie a Campionatului European va avea loc tot în trei ţări (Ungaria, Austria şi Elveţia), în perioada 28 noiembrie – 15 decembrie 2024, însă cu 24 de echipe la startul turneului final, faţă de 16 câte au participat până în prezent.