marți, mai 17, 2022
Monden

O tânără interpretă de folclor din Mateeşti, semifinalistă la„Vedeta Populară”. Legătura acesteia cu legendara Maria Ciobanu şi cu… fotbalul!

293Vizualizari
În week-end, pe TVR 1, a avut loc o nouă ediţie a emisiunii-concurs „Vedeta Populară”, care a ajuns la sezonul 8. Printre participante s-a numărat şi tânăra Ioana Şandru (18 ani), originară din comuna Mateeşti. Aceasta a interpretat o melodie în duet cu Nicoleta Lăcătuşu, iar apoi, la proba decisivă, a fredonat perfect câteva versuri dintr-un cântec al Niculinei Stoican. Calităţile sale muzicale deosenite i-au convins pe deplin pe cei cinci juraţi (Niculina Stoican, Cornelia Rednic, Elise Stan, Grigore Leşe şi Bogdan Simion) s-o promoveze în faza semifinală a concursului.
Nicoleta Lăcătuşu şi Ioana Şandru – în culise, la „Vedeta Populară”

Ioan Văduva – fratele bunicului Ioanei Şandru – a descoperit-o pe „Ciocârlia” din Roşiile

Ioana Şandru – care provine dintr-o familie în care tatăl ei e preot, iar mama – profesoară, nu se află la prima experienţă în materie de concursuri televizate. În 2014, când avea doar 11 ani, ea a mai participat şi la emisiunea „Next Star”, de pe Antena 1, care era prezentată de Dan Negru. „Am descoperit muzica populară în casa bunicilor mei, de pe discurile pe care ei le aveau”, mărturisea atunci Ioana Şandru.

Pe de altă parte, în urmă cu opt ani, tânăra din Mateeşti a mai dezvăluit un alt fapt inedit, care i-a uimit pe toţi membrii juriului de la „Next Star”, şi anume că Ioan Văduva, fratele bunicului Ioanei Şandru a descoperit-o pe Maria Ciobanu. Contactată telefonic în SUA, legendara interpretă originară din Roşiile i-a urat Ioanei Şandru mult succes în cariera sa. Cuvintele „Ciocârliei” i-au rămas întipărite în minte, iar Ioana Şandru nu a abandonat marea pasiune – muzica populară – ci dimpotrivă, şi-a desăvârşit-o! Într-un interviu pe care l-a acordat în urmă cu aproape un an şi jumătate site-ului „Gazeta Muzicanţilor”, ea i-a mulţumit lui Dumnezeu pentru faptul că „a înzestrat-o cu darul de a cânta, fără de care, acum, nu ar mai putea trăi”.

La 8 ani, Ioana Şandru a cochetat cu fotbalul. „Am dat şi câteva goluri!”  

Interesant mai este şi faptul că, în 2014, Ioana Şandru mai mărturisea că îi place să joace şi… fotbalul, de care s-a lăsat între timp, pentru a se dedica în întregime muzicii populare. „Îmi place cel mai mult să cânt şi să joc fotbal. Am început să joc fotbal de la 8 ani, la şcoală, cu un coleg. Sunt atacant, un rol foarte important din fotbal, care trebuie să dea goluri. Am şi marcat câteva goluri!”, mai spunea Ioana Şandru, în urmă cu opt ani, în emisiunea „Next Star”.
Între timp, aceasta a urmat cursurile Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu”, din Tg,. Jiu, secţiunea Muzică Populară, sub îndrumarea profesoarei Nicoleta Lăcătuşu. În paralel, ea activează şi într-un ansamblu folcloric din Gorj, ca solist vocal şi dansator. Deşi are o vârstă fragedă, Ioana Şandru a lansat şi câteva piese proprii, cum ar fi „La fântâna de dor plină”, „Inimă răbdare n-ai” – care pot fi ascultate şi vizionate pe YouTube.

Ilie Cosmin Anghelescu, primar Mateeşti: „Pentru Ioana, muzica e un har!”

Primarul din Mateeşti, Ilie Cosmin Anghelescu, s-a numărat printre cei care au ţinut s-o felicite pe Ioana Şandru pentru performanţa muzicală din emisiunea „Vedeta Populară”. „Este o mare mândrie pentru noi că una dintre fiicele satului din Mateeşti concurează la emisiunea «Vedeta Populară». Ea este un artist al localităţii noastre, o fată cu un talent deosebit, cu o voce de excepţie. Când cântă, e extraordinară! Pentru ea, muzica e un har, care vine din familia sa! Sperăm ca Ioana să aibă succes în continuare şi să se califice în finală şi, de ce nu?, să câştige chiar concursul!”, ne-a declarat Ilie Cosmin Anghelescu.