Handbal

OFICIAL! La doar 38 de ani, Adrian Vasile a devenit noul selecţioner al naţionalei de handbal feminin

523Vizualizari
În urmă cu o săptămână, mai precis marţi, 12 ianuarie, Adrian Vasile (38 de ani) a obţinut cele mai multe voturi (8) din partea membrilor Comisiei Tehnice din cadrul FRH, pentru a ocupa funcţia de selecţioner al naţionalei de handbal feminin a României. Preşedintele Federaţiei, Alexandru Dedu, a luat act de această nominalizare, iar marţi, 19 ianuarie, l-a instalat deja pe tânărul antrenor de la CSM Bucureşti pe postul ocupat până la sfârşitul lui 2020 de Bogdan Burcea (de la SCM Craiova).
Potrivit anunţului FRH, Adrian Vasile a semnat un contrat valabil până pe 20 decembrie 2021, mai precis până după turneul final al Campionatului Mondial din Spania, care se va desfăşura la finele anului. „Lucrurile sunt puse pe un drum corect. Contractul este valabil până pe 20 decembrie anul curent şi îmi doresc din suflet să ne oblige actualul staff tehnic să semnăm pe tot ciclul olimpic pentru Paris”, a declarat Alexandru Dediu, pentru site-ul frh.ro.

Un norvegian va fi antrenor secund, iar de pregătirea portarilor se va ocupa un spaniol

Adrian Vasile îl va avea ca secund pe norvegianul Bent Dahl (50 de ani). Potrivit paginii de Facebook Handbal Feminin, în cariera sa, nordicul a fost analist video la naţionalele ţării sale (inclusiv la cea feminină, condusă de legendara Marit Breivik, în perioada 1999-2004), dar şi antrenor principal la câteva cluburi din primele două divizii din Norvegia. Ulterior, în perioada decembrie 2018 – octombrie 2020, Bent Dahl a stat pe banca tehnică a echipei Siofok (în cea mai mare parte a timpului ca antrenor secund), cu care a câştigat şi Cupa EHF, în 2019. La vremea respectivă, din lotul formaţiei maghiare făceau parte şi două jucătoare din România (Denisa Dedu şi Gabriela Perianu – legitimate acum la CSM Bucureşti), precum şi „stranierele” Mireya Gonzalez Alvarez şi Asma Elghaoui, care au semnat ulterior cu SCM Rm. Vâlcea. În prima parte a actualului sezon, după plecarea lui Tor Odvar Moen, Bent Dahl a fost chiar antrenor principal interimar la Siofok.
De precizat mai este faptul că, şi în mandatul lui Adrian Vasile, antrenorul cu portarii al naţionalei României va fi, în continuare, spaniolul Jaume Fort Mauri (54 de ani). Acesta se află alături de echipa tricoloră încă din perioada când la timona primei reprezentative era conaţionalul său, Ambros Martin. Noul selecţioner al ţării noastre va îndeplini, mai departe, şi rolul de antrenor al echipei CSM Bucureşti.

Turneul preolimpic din perioada 19-21 martie, prima competiţie pentru noul selecţioner

Prima competiţie majoră în care Adrian Vasile va conduce reprezentativa feminină va fi turneul preolimpic din perioada 19-21 martie. La Podgorica, tricolorele se vor duela cu Muntenegru (ţara gazdă), Norvegia (campioana europeană en-titre) şi Thailanda, pentru a se califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din această vară. Turneul se va disputa după sistemul fiecare cu fiecare, primele două clasate urmând a obţine biletele pentru Japonia. Ulterior, între 16 şi 21 aprilie, România va disputa barajul de calificare la Mondialul din Spania, contra unui adversar care va fi stabilit prin tragere la sorţi, în perioada următoare.
„Fără îndoială, este cea mai mare onoare a vieţii mele să fiu antrenorul echipei naţionale. Este un drum pe care de abia aştept să-l începem. Eu şi staff-ul meu suntem foarte motivaţi să ne îndeplinim primul obiectiv, acela de a ne califica la JO de la Tokyo”, a spus Adrian Vasile, pentru site-ul frh.ro, imediat după instalarea în funcţia de selecţioner al naţionalei de handbal feminin a României.
Sursă foto: frh.ro