miercuri, decembrie 6, 2023
Fotbal Diverse

OFICIAL! La nivel internaţional, sistemul VAR va fi suspendat din cauza Covid-19

835Vizualizari

• FRF a aprobat ca echipele să efectueze câte 5 înlocuiri, după reluarea campionatelor!

Din cauza pandemiei de Covid-19, FIFA a propus ca, după reluarea competiţiilor, într-un meci de fotbal să fie efectuate câte cinci schimbări de către fiecare echipă. Regula a fost aprobată săptămâna trecută de IFAB (International Football Asociation Board), singura care poate modifica legile jocului de fotbal. Decizia va intra în vigoare în competiţiile aflate în desfăşurare sau ce urmează să debuteze şi să se finalizeze până la 31 decembrie 2020. Pentru a nu fi afectată cursivitatea meciurilor, înlocuirile vor fi realizate însă doar în trei momente ale jocului, inclusiv la pauză. În continuare, FIFA şi IFAB vor analiza şi posibilitatea de a extinde perioada în care noua regulă va rămâne în vigoare.
Măsura nu este însă obligatorie pentru toate ţările, aşa că fiecare federaţie va putea s-o implementeze sau nu, pentru competiţiile pe care le organizează. FRF a anunţat deja că această regulă va fi aplicată în Liga I, până la încheierea sezonului 2019-2020, şi probabil inclusiv în următorul campionat, care va debuta în august sau septembrie.

Decizia suspendării temporare a sistemului de arbitraj video are ca scop protejarea oficialilor din camera VAR

Tot săptămâna trecută, pe lângă regula celor cinci schimbări de jucători, IFAB a permis şi întreruperea sistemului de arbitraj video, VAR (Video Assistant Referee), pe toată durata pandemiei de Covid-19, după o propunere care a venit din Anglia. „Dacă organizatorii competiţiilor decid acest lucru, competiţiile la care asistenţa video în arbitraj este folosită pot înceta să utilizeze temporar această tehnologie”, au spus reprezentanţii International Board.
Motivul pentru care s-a luat această decizie este acela de a-i proteja pe arbitrii din camera VAR, care nu vor mai putea respecta normele obligatorii de siguranţă, de a sta la cel puţin 1 metru unul de altul, aşa că pot fi expuşi riscului de infectare cu coronavirus. Pe de altă parte, probabil că cei care au propus această suspendare a sistemului VAR s-au gândit şi la faptul ca jucătorii să stea mai puţin pe teren, iar meciurile să nu mai aibă atât de multe minute de prelungiri.