Fotbal Național

OFICIAL! Liga a III-a va continua cu 10 serii de câte 10 echipe, dar, după sezonul regulat, echipele vor juca în play-off şi play-out. O altă noutate este aceea că…

798Vizualizari
Duminică, 27 iunie, a avut loc o şedinţă importantă a Comitetului Executiv al FRF, în care s-a stabilit formula de desfăşurare a viitorului campionat al Ligii a III-a. Aşa cum ziarul „Tribuna Vâlceană” a anunţat în premieră naţională, încă din urmă cu trei săptămâni, noua ediţie din ultimul eşalon naţional va avea loc tot 10 serii de câte 10 echipe fiecare, numai că, după sezonul regulat (18 etape), vor urma play-off-ul (cu primele patru clasate) şi play-out-ul (cu ultimele şase clasate).
În cea de-a doua fază a campionatului, cele patru echipe din partea superioară vor mai disputa încă 9 etape (acestea urmând a se înfrunta tur-retur şi din nou tur). Aceasta este noutatea pe care Federaţia a aprobat-o, faţă de ceea ce am anunţat iniţial.
Cinci echipe vor promova în Liga a II-a, iar 21 vor retrograda la judeţ
Pe de altă parte, va exista şi o a treia fază a campionatului, la care vor participa însă doar primele două clasate din play-off, care se vor bate pentru promovare în Liga a II-a, la fel ca şi în sezonul 2020-2021. Barajele se vor disputa în sistem eliminatoriu (cu două tururi, ambele – în dublă manşă), pentru a fi stabilite cele 5 echipe ce vor face saltul în eşalonul superior. Mai întâi, din 20 de formaţii, vor rămâne în cursă 10, după care câştigătoarele acestor dueluri vor face saltul în eşalonul superior.
În schimb, cele şase grupări din partea inferioară (play-out) se vor duela din nou tur-retur (alte 10 runde). La finele sezonului, de la acest nivel vor retrograda direct 21 de formaţii, în speţă, cele clasate pe locurile 5-6 şi cea mai slabă de pe poziţiile 4 din cele 10 serii din play-out.

Echipele din Liga a III-a vor juca mai multe meciuri decât cele din Liga a II-a

Oarecum ciudat e faptul că, pentru a promova în Liga a II-a, o echipă va juca 31 de meciuri în total (în speţă, 18 în sezonul regulat, 9 în play-off şi 4 în barajele inter-serii), adică mai multe chiar şi decât o grupare din eşalonul superior, care va disputa doar 29 de etape (19+10). Şi o formaţie din subsolul clasamentului Ligii a III-a va avea mai multe jocuri programate (28), faţă de una din aceeaşi zonă a Ligii a II-a (25).
Cel mai bine era ca, în Liga a III-a, în play-off, să se joace doar 6 etape, iar în play-out – 5, ceea ce ar fi dus la o reducere a numărului de meciuri. În play-off, nu-şi mai are deloc rostul încă un tur (când oricum diferenţele de puncte între cele patru echipe se vor mări din ce în ce mai mult, aşa că finalul va fi plictisitor), iar în play-out echipele trebuiau să se înfrunte doar o dată.
Din acest punct de vedere, se poate spune că FRF „a sărit din lac în puţ”, cu noul sistem al Ligii a III-a. Astfel, după ce în sezonul trecut le-a oferit echipelor o formulă competiţională bună, cu meciuri puţine, iar niciuna dintre participante nu s-a retras, în viitorul campionat grupările vor fi puse să joace într-un ritm infernal, cu multe etape intermediare. Aşa se întâmplă însă cam în orice domeniu în România! Când ceva merge bine, se apucă toţi să-l facă să meargă prost! 🙂
Aşa cum se cunoaşte, startul viitorului sezon al Ligii a III-a va avea loc pe 27-28 august, calendarul complet al etapelor urmând a fi anunţat în perioada următoare.

Sistemul de împerechere a echipelor din barajele pentru promovare în Liga a II-a (la care vor participa primele două clasate din play-off-urile fiecărei serii):

Semifinale (tur-retur):
Baraj 1: Locul 1, Seria 1 – Locul 2, Seria 2
Baraj 2: Locul 1, Seria 2 – Locul 2, Seria 1
Baraj 3: Locul 1, Seria 3 – Locul 2, Seria 4
Baraj 4: Locul 1, Seria 4 – Locul 2, Seria 3
Baraj 5: Locul 1, Seria 5 – Locul 2, Seria 6
Baraj 6: Locul 1, Seria 6 – Locul 2, Seria 5
Baraj 7: Locul 1, Seria 7 – Locul 2, Seria 8
Baraj 8: Locul 1, Seria 8 – Locul 2, Seria 7
Baraj 9: Locul 1, Seria 9 – Locul 2, Seria 10
Baraj 10: Locul 1, Seria 10 – Locul 2, Seria 9
• învingătoarele acestor dueluri se vor califica în faza finală
Finale (tur-retur):
Învingătoarea B1 – Învingătoarea B2
Învingătoarea B3 – Învingătoarea B4
Învingătoarea B5 – Învingătoarea B6
Învingătoarea B7 – Învingătoarea B8
Învingătoarea B9 – Învingătoarea B10
• învingătoarele acestor dueluri vor promova în Liga a II-a