marți, octombrie 27, 2020
Politică

OFICIAL! Parlamentul a prelungit, până la finele anului, mandatul aleşilor locali. Alegerile locale ar putea avea loc în toamnă

156Vizualizari
Dacă mai era vreun dubiu în acest sens, în contextul pandemiei de Covid-19, Parlamentul a stabilit că alegerile locale din ţară nu vor mai avea loc în luna iunie! Totodată, s-a luat şi decizia de a prelungi, până la finele anului, mandatul aleşilor locali. Proiectul de lege pentru amânarea alegerilor locale şi pentru prelungirea mandatului aleşilor locali a fost aprobat joia trecută de Camera Deputaţilor. Reprezentanţii poporului au mers chiar mai departe de atât şi au modificat legea în vigoare, astfel că data alegerilor locale nu va mai fi stabilită de Guvern, ci de Parlament. Motivul invocat de iniţiatorii actului normativ a fost acela că Guvernul PNL este unul minoritar. Modificarea legislativă a fost introdusă de PSD, UDMR, Pro România şi ALDE şi a fost aprobată cu 204 voturi „pentru”, 105 „împotrivă” şi 7 abţineri. Imediat, PNL a anunţat că va ataca proiectul de lege la Curtea Constituţională.

Premierul Ludovic Orban nu exclude posibilitatea ca votul să fie electronic sau prin corespondenţă

La finele săptămânii trecute, şi premierul Ludovic Orban a anunţat că alegerile locale ar putea avea loc la sfârşitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, „într-o perioadă în care să nu fim în pericolul că va reîncepe cel de-al doilea val al epidemiei de Covid-19”, cum s-a exprimat şeful Guvernului. Liberalul a admis şi că există posibilitatea ca votul să nu mai fie cel clasic, ci electronic sau prin corespondenţă, pentru a se evita riscul ca românii să contracteze virusul la urne. În aceste condiţii, în următoarea perioadă, va fi în sarcina Parlamentului va trebui să reglementeze schimbarea sistemului electoral din ţară pentru alegerile locale.
Marţi, 28 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Klaus Iohannis a mers chiar mai departe şi a spus că, în cazul în care pandemia de Covid-19 nu se va încheia până la finele anului, atât alegerile locale, cât şi cele parlamentare, vor fi amânate până în 2021.