Administrație

Până în toamnă, lucrările din cadrul proiectului de reabilitare a infrastructurii edilitare din Mălaia vor ajunge la 90 la sută

148Vizualizari
Primarul din Mălaia, Gabriel Ţolea, speră să termine până în toamnă cea mai mare parte a lucrărilor din cadrul proiectului de reabilitare a infrastructurii edilitare din localitatea pe care o administrează. Pentru această investiţie, alesul PNL a obţinut finanţare, în urmă cu trei ani, prin PNDL 2. Proiectul are o valoare totală de aproximativ 5,3 milioane de lei şi e împărţit în două componente. Pe de o parte, este vorba de asfaltarea câtorva drumuri de interes local, în satele Mălaia şi Ciunget (pe 7,2 km, în total), iar pe de alta de extinderea şi modernizarea reţelei de alimentare cu apă în Sălişte şi Ciunget (pe 8 km).
„La reţeaua de apă, unde avem la dispoziţie 2,6 milioane de lei, lucrările se află cam la 50 la sută. Până în toamnă, vom depăşi 80 la sută, per ansamblu! În Sălişte, investiţia se află aproape de final, aşa că între timp ne-am mutat şi în Ciunget. Acolo, proiectul e mult mai complex, pentru că trebuie să construim un bazin de apă şi să facem captarea, în timp ce la Sălişte s-a schimbat doar distribuţia. În ceea ce priveşte asfaltările, investiţia se ridică la 2,7 milioane de lei. Am început activitatea la jumătatea lunii aprilie, iar lucrările s-au derulat într-un ritm bun, astfel că vom termina, în curând, cei 5 kilometri de drumuri din satul Mălaia. Apoi, vom avea de realizat diferenţa de 2,2 km din Ciunget, unde suntem nevoiţi însă să mai aşteptăm puţin cu turnarea asfaltului, din cauză că reţeaua de apă se suprapune pe un tronson de drum. Aşa că prima oară o să introducem conducta, după care vom asfalta şi artera respectivă. În orice caz, proiectul de modernizare a infrastructurii edilitare va avansa foarte mult până în toamnă, cam la aproape 90 la sută”, ne-a dezvăluit primarul Gabriel Ţolea.
În încheiere, liberalul a spus că şi-ar fi dorit să încheie toate investiţiile mult mai repede, dar s-a confruntat cu numeroase probleme, din momentul în care a obţinut finanţare, în vara anului 2017, şi până în prezent. „Aşa cum am mai spus în dese rânduri, investiţia a demarat abia în 2019 din pricina multor probleme pe care le-am avut. Am fost nevoiţi să parcurgem nişte etape care au întârziat startul lucrărilor. În plus, nici vremea nu ne-a prea ajutat, aşa că în iarnă am oprit lucrările. Comuna se află într-o zonă de munte, iar, oricât de blândă a fost iarna, pământul tot a fost îngheţat şi nu s-a putut lucra. Mi-ar fi plăcut să finalizăm totul până în prezent, însă nu s-a putut. Dar, cum se spune, niciodată nu e prea târziu!”, a mai adăugat primarul PNL din Mălaia, Gabriel Ţolea.