marți, iulie 7, 2020
Handbal

Pe 15 iunie, EHF va anunţa toate echipele participante în viitorul sezon al Ligii Campionilor la handbal feminin

90Vizualizari

• la începutul acestei săptămâni, s-a încheiat perioada până la care federaţiile naţionale au putut solicita wild-card-uri pentru ediţia 2020-2021 a competiţiei

Luni, 1 iunie, a expirat termenul până la care EHF a acceptat cererile de înscriere pentru viitoarea ediţie a Ligii Campionilor. Potrivit informaţiilor apărute în mediul online, în sezonul 2020-2021 al celei mai puternice competiţii europene inter-cluburi, şi-au asigurat deja participarea câştigătoarele/liderele întrecerilor din primele opt ţări, conform coeficienţilor în vigoare. Este vorba de Audi ETO Gyor, Rostov pe Don, SCM Rm. Vâlcea, Team Esbjerg, Metz Handball, Vipers Kristiansand, Borussia Dortmund şi Buducnost Podgorica.

Danemarca va primi sigur un wild-card, în timp ce alte şapte ţări se află în aşteptare

De asemenea, până la începutul acestei săptămâni, forul de Viena a primit şi solicitările federaţiilor naţionale pentru acordarea wild-card-urilor de rigoare. În acest caz, EHF a anunţat că va fi vorba de câte o singură invitaţie pentru fiecare naţiune în parte, acest lucru fiind prevăzut deja în regulamentul competiţiei, unde se spune că nu pot lua startul mai mult de două echipe din aceeaşi ţară. Unul dintre wild-card-uri va fi acordat automat Danemarcei, care a acumulat cele mai multe puncte în ultimele trei ediţii ale Cupei EHF, astfel că, pe lângă Team Esbjerg, şi vicelidera Odense va evolua în următorul sezon al Ligii Campionilor.
Celelalte şapte locuri care asigură prezenţa în Main Round sunt vizate de FTC Rail Cargo Budapesta, CSM Bucureşti, CSKA Moscova, Brest Bretagne, SSG Bietigheim, Podravka Koprivnica şi Krim Ljubljana. La ultimele două echipe amintite, s-au transferat recent şi două foste jucătoare de la SCM Rm. Vâlcea (Yuliya Dumanska şi, respectiv, Samara da Silva Vieira), care, din toamnă, ar putea fi adversarele formaţiei din Sala Traian.
Cluburile pentru care federațiile naţionale au solicitat câte un wild-card pot depune documentația necesară participării în competiţie până pe 9 iunie. EHF va anunţa lista tuturor celor 16 formaţii care vor evolua în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor în perioada 15-19 iunie.

În viitorul sezon, cele 16 echipe participante vor fi împărţite în două grupe de câte 8

Aşa cum se cunoaşte, sezonul 2020-2021 al celei mai puternice întreceri intercluburi din Europa se va desfăşura diferit faţă de cele anterioare. Astfel, în vară, cele 16 participante vor fi împărţite în două grupe de câte 8 formaţii, în care se va juca după sistemul fiecare cu fiecare. În prima fază, echipele vor disputa câte 14 meciuri. Ulterior, grupările de pe locurile 1-2 din fiecare grupă vor accede direct în faza a III-a, adică în sferturile de finală ale competiţiei, iar cele de pe 7-8 vor fi eliminate din competiţie.
În schimb, echipele de pe poziţiile 3-6 vor evolua în faza a II-a (un fel de recalificări pentru sferturi), care se vor disputa în sistem eliminatoriu, tur-retur. În această etapă intermediară, formaţiile se vor înfrunta încrucişat: locurile 3 cu locurile 6 şi locurile 4 cu locurile 5. Învingătoarele le vor întâlni apoi, în sferturi, tot tur-retur, pe cele patru echipe clasate pe primele două poziţii în grupele din faza I. Partidele vor fi stabilite fără tragere la sorţi, în funcţie de locurile ocupate în grupele iniţiale. Câştigătoarele celor patru dueluri din sferturi vor juca apoi în faza a IV-a, în speţă, în Final Four-ul Ligii Campionilor, care va avea loc la finele lunii mai 2021.