Fotbal Național

Planul FRF pentru noul sezon al Ligii a III-a! Vor fi tot 10 serii de câte 10 echipe, după care locurile 1-4 vor juca în play-off, iar poziţiile 5-10, în play-out. Astfel, va creşte şi numărul de meciuri

1.08KVizualizari
În ultima perioadă, au existat mai multe zvonuri legate de faptul că Liga a III-a ar urma să fie organizată într-o altă formulă. Una dintre variante era aceea de a se reveni la sistemul clasic, cu serii de câte 14, 16 sau chiar de 18 echipe, în funcţie de numărul de grupări care încă mai activează.
Pe de altă parte, FRF lucrează şi la un scenariu care ţine cont de actuala structură (cu 10 serii de câte 10 echipe), numai că se vor adăuga câteva etape în plus, pentru ca sezonul regulat să fie mai lung, aşa cum au solicitat mulţi dintre oficialii din ţară. În şedinţa de la finele lunii trecute, Comitetului Executiv al Federaţiei a aprobat deja creşterea numărului de meciuri din ultimul eşalon naţional, iar în acest sens a fost dat publicităţii inclusiv un comunicat de presă. „Se aprobă cu unanimitate de voturi principiul cu privire la formatul competițional al Ligii a 3-a, ediția 2021/2022, referitor la creșterea numărului de meciuri față de formatul competițional aferent sezonului 2020/2021”, au transmis reprezentanţii FRF, după şedinţa CEx de luni, 24 mai.

Echipele din play-off vor avea asigurate câte 24 de meciuri, iar cele din play-out – 23 sau chiar 28

Astfel, în formula cu 10 serii de câte 10 echipe, după cele 18 runde din sezonul regulat, participantele vor fi împărţite în două grupe valorice. Formaţiile de pe locurile 1-4 vor evolua, mai departe, în play-off, fiecare cu fiecare, încă 6 etape. Ulterior, primele două clasate se vor bate pentru promovare în Liga a II-a, cu fruntaşele unei alte serii, ca în campionatul încheiat recent.
În aceste condiţii, grupările din partea superioară a ierarhiei vor avea asigurate câte 24 de meciuri, la care se vor adăuga 2 sau chiar 4 în barajele pentru eşalonul secund. Asta înseamnă că, pentru a putea face saltul în Liga a II-a, echipele vor trebui să fie cu adevărat tari şi foarte constante, de la un capăt la celălalt al campionatului.
În schimb, grupările de pe poziţiile 5-10 se vor întâlni din nou în play-out, pentru evitarea retrogradării. În acest caz, FRF urmează să stabilească şi dacă cele şase echipe din subsol vor juca tur-retur (10 etape) sau doar într-o singură manşă (5 etape). În prima variantă, ar fi vorba în total de 28 de meciuri  pentru fiecare formaţie, iar în cea de-a doua – de numai 23, adică, aproape la fel ca în play-off. În plus, Federaţia trebuie să mai hotărască şi dacă, după primele 18 etape, punctele tuturor echipelor vor fi înjumătăţite sau dacă în play-off / play-out se va intra cu „zestrea” din sezonul regulat.
Deocamdată, încă nu e sigur nimic în ceea ce priveşte viitoarea formulă de organizare a Ligii a III-a, dar un lucru e aproape cert. FRF nu se mai gândeşte la mărirea numărului de participante, peste 100, ceea ce înseamnă că Minerul Costeşti (retrogradată) şi FC Băbeni (care a pierdut barajul pentru promovare) vor juca mai departe la judeţ.