miercuri, decembrie 6, 2023
Administrație

Primarul Constantin Bănacu, dezamăgit că localitatea Bărbăteşti a primit zero lei la rectificarea bugetară de luna trecută

802Vizualizari
Primarul din Bărbăteşti, Constantin Bănacu, a gestionat foarte bine situaţia grea din perioada pandemiei de coronavirus. Alesul PSD spune că le-a ajutat mereu, cu tot ce au avut nevoie, pe toate persoanele vulnerabile din localitate. „În total, am avut în atenţie 290 de vârstnici singuri, care n-au deloc rude în localitate, dar nu erau nici din rândul celor care să nu se poată mişca, de exemplu. De fiecare dată când ne-au solicitat, le-am dus pâine, alimente şi medicamente. De Paşti, am oferit şi vreo 40 de pachete cu câte doi cozonaci pentru persoanele care aveau cu adevărat nevoie. Pe lângă produse, le-am dus locuitorilor care ne-au solicitat şi clor, ca să poată să-şi dezinfecteze gospodăria. În plus, am avut grijă ca adeverinţele pe proprie răspundere să se găsească la fiecare magazin din comună, pentru ca oamenii să nu aibă probleme că-i vor prinde poliţiştii fără formulare la ei. Am avut o colaborare bună cu Poliţia şi ţin să remarc acest lucru. Oamenii legii ne-au oferit o mână importantă de ajutor în toată această perioadă, au colaborat cu cetăţenii şi n-au dat deloc amenzi mari, pentru că aproape toţi locuitorii au înţeles de vorbă bună că trebuie să respecte măsurile impuse de autorităţi. Au fost doar câteva sancţiuni, dar mici, în cazurile când oamenii au avut un comportament urât. Mulţi bătrâni au fost revoltaţi de intervalul de timp stabilit prima oară de Guvern pentru a-şi face cumpărăturile. Nu poţi să-i trimiţi să-şi ia alimente abia de la 11, la 13! Oamenii în vârstă nu sunt ca tinerii, să se trezească târziu, ci sunt obişnuiţi să-şi ia pâinea dis-de-dimineaţă! Mă întâlneam cu ei pe drum şi le era ruşine când mă vedeau. Îmi spuneau însă oarecum vinovaţi, că nu pot să aştepte până la prânz! Pentru mulţi, am făcut eforturi şi le-am dus pâinea acasă, de teama să nu ia amendă. A fost o situaţie grea! Abia după o lună şi-au pus guvernanţii capul la contribuţie şi au mărit programul aşa cum era normal, de la 7, la 11”, a precizat Bănacu.

„Am dezinfectat de 2-3 ori pe săptămână toată comuna, dispensarul şi alte spaţii publice, precum drumurile, magazinele etc”

În continuare, primarul din Bărbăteşti a ţinut să-şi exprime dezamăgirea pentru faptul că, la rectificarea bugetară din urmă cu două săptămâni, nu a primit niciun leu de la Guvern. „Am dezinfectat de 2-3 ori pe săptămână toată comuna, dispensarul şi alte spaţii publice, precum drumurile, magazinele etc. Acţiunile s-au derulat cu utilajele pe care le avem în dotare. Tot ce le-am oferit persoanelor vulnerabile, plus achiziţionarea de măşti şi mănuşi pentru angajaţi, a clorului etc, ne-au costat, dar n-am primit nimic de la Guvern. Măcar mă bucur că nu a fost nimeni suspect de Covid-19 la Bărbăteşti şi sperăm să nu fie nici în continuare vreun caz. Am avut 45 de persoane care s-au aflat în izolare la domiciliu, iar la un moment dat ne-a fost teamă, văzând cât de mulţi s-au întors de peste hotare, dar, încet-încet, lucrurile s-au limpezit. Am avut şi multe alarme false, oamenii ne sunau disperaţi că a venit nu ştiu cine din străinătate şi trebuia să verificăm mereu situaţia, ca să nu avem probleme. Pe undeva, a fost însă bine că lumea a fost foarte atentă, vigilenţa a fost utilă şi ne-a ajutat să ţinem comuna sub control strict. Oricum, nici după 15 mai, nu mi-e teamă că vor fi probleme în mediul rural cu coronavirusul. La ţară, sunt mulţi oameni în vârstă, cuminţi şi civilizaţi, care respectă măsurile de distanţare socială, iar în plus şi casele nu sunt aşezate una de alta”, a încheiat primarul PSD din Bărbăteşti, Constantin Bănacu.