Diverse

Primarul Gheorghe Melente a primit confirmarea oficială că Mihai Viteazul s-ar fi născut la Drăgoeşti

1.12KVizualizari

În această perioadă, la Drăgoeşti, se lucrează la foc automat la construirea noului cămin cultural din localitate, care va purta numele mareului domnitor al Ţării Româneşti, Mihai Viteazul. Proiectul beneficiază de finanţare de la CNI, care s-a ocupat şi de organizarea licitaţiei în SICAP, pentru atribuirea execuţiei lucrărilor, primăria condusă de Gheorghe Melente urmând a primi, apoi, clădirea la cheie „La cămin, lucrările sunt în grafic! Dacă ne mai lasă vremea, va fi montat şi jumătate din acoperiş! Lucrarea e una cu adevărat impunătoare, iar oamenii îi spun, încă de-acum, «Casa Poporului»!”, a subliniat alesul PNL.

În faţa noului cămin cultural din localitate, liberalul va instala un bust al domnitorului care a unit ţările române în 1600

Dincolo de stadiul în care se află lucrările de la noul cămin cultural, Melente a aflat, zilele acestea, o altă veste importantă legată de Mihai Viteazul. Astfel, din câte se pare, domnitorul s-ar fi născut chiar la Drăgoeşti. „Până de curând, spuneam mereu că Mihai Viteazul ar avea doar o oarecare legătură cu Drăgoeşti. Ei bine, zilele trecute, am primit confirmarea oficială – şi există chiar şi documente scrise, în slavonă! – că fostul domnitor al Ţării Româneşti ar fi văzut lumina zilei în localitatea noastră. Acest lucru a fost atestat inclusiv de reprezentanţii Arhivelor Naţionale şi urmează să fie dat publicităţii, oficial, în perioada următoare. S-a ajuns la această nouă concluzie pentru că voievodul Pătraşcu cel Bun (n.r.: decedat pe 26 decembrie 1557, despre care se spune că ar fi fost tatăl lui Mihai Viteazul) a ţinut ultimul Divan (Guvernul, cum ar fi în zilele noastre) (n.r.: cel din anul morţii sale) chiar la Drăgoeşti. Există aşadar premisa şi că Mihai Viteazul s-a născut aici (n.r.: un an mai târziu, în 1558)! În prezent, lucrăm la monografia oficială a comunei, în care vom pune accent pe acest aspect. Poate tocmai de aceea, pentru că vrem să atestăm complet acest lucru şi pentru că noul cămin cultural poartă numele domnitorului Mihai Viteazul, vom amenaja şi un bust dedicat acestuia, în faţa clădirii”, a subliniat Gheorghe Melente.
Aşa cum se cunoaşte, în 1600, Mihai Viteazul a fost primul unificator al ţărilor locuite de români, unire care nu a durat decât o perioadă foarte scurtă (iunie – septembrie). Marele domnitor s-a născut în 1558 şi a murit în august 1601, la Turda.