Primarul din Şirineasa, Ion Streinu, speră de mai mult timp să obţină finanţare pentru introducerea reţelei de gaze naturale în comună, iar în acest sens s-a asociat cu alte trei comune limitrofe: Pesceana, Glăvile şi Scundu. La Şirineasa, investiţia ar urma să se realizeze pe o lungime de 20 de kilometri.
„În privinţa zonelor vizate pentru introducerea conductei, în primul rând, ar fi vorba de drumul principal, de la staţia din Popeşti, până la intrarea dinspre Băbeni. În total, acest traseu are vreo 9 km. Apoi, în proiect mai sunt incluse satele Aricioaia, Slăviteşti şi cătunul Loturi, unde mai sunt încă 3350 de metri de reţea. Din documentaţie, mai fac parte DC 122 şi DC 121 (pe 1,5 km), iar dacă mai luăm în calcul şi uliţele, vom ajunge la peste 20 de kilometri de conductă de gaze naturale”, a dezvăluit Ion Streinu.
„În Ciorăşti, sat de moşneni, prin anii 1800, erau 30 de familii ce împărţeau 800 de hectare. În prezent, sunt 300 de familii, pe aceeaşi suprafaţă, iar proprietăţile s-au divizat la buna înţelegere, nu cu acte”
Pe lângă lipsa de moment a unui program viabil pentru obţinerea finanţării, alesul PSD a mai identificat o altă problemă cu care şi alte administraţii locale se confruntă în privinţa reţelei de gaze naturale. Aceasta e legată de faptul că multora dintre gospodăriile care vor să se racordeze le lipsesc titlurile de proprietate, fără de care nu vor putea fi incluse în proiect. Tocmai de aceea, Ion Streinu a făcut demersurile necesare pentru a-i convinge pe oameni să-şi rezolve succesiunile din timp.
„Când se va face o analiză mai atentă a lucrurilor, multe documentaţii vor fi respinse, pentru că nu toate gospodăriile au acte de proprietate, ci doar adeverinţe de rol agricol, care nu sunt acelaşi lucru. Nu cred că în Oltenia e vreo localitate în care toţi oamenii să aibă titluri de proprietate. Doar în Ardeal deţin cam toţi cărţi funciare, în restul ţării – nu prea! Iar asta deoarece în Transilvania nu a existat acea divizare a proprietăţilor înainte de ’89. În Oltenia, CAP-urile au complicat lucrurile. Apoi, în familii, bătrânii au divizat copiilor proprietăţile lor la buna înţelegere, fără să facă şi acte, iar acum e foarte greu să pui totul cap la cap. Din această cauză, nici n-am putut să realizăm intabularea terenurilor, suprafeţele sunt prea divizate şi nu a venit nicio firmă să se ocupe de problemă, pentru că e prea multă muncă. Una e să faci o tarla întreaga, şi alte e s-o împarţi în câteva bucăţi. Un pământ s-a divizitat între timp de zeci de ori, la buna înţelegere, fără acte, şi e imposibil să mai descurci iţele. Dau ca exemplu satul Ciorăşti, sat de moşneni, unde, prin anii 1800, erau 30 de familii ce împărţeau 800 de hectare. În prezent, sunt 300 de familii, pe aceeaşi suprafaţă”, a adăugat primarul PSD din Şirineasa, Ion Streinu.
Prin conferința de presă susținută marți, 21 ianuarie, de viceprimarul Eusebiu Vețeleanu (FOTO), Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea a anunțat finalizarea...
În ultima perioadă, la Mihăeşti, s-a lucrat intens la primul proiect derulat prin „Anghel Saligny”, care se referă la asfaltarea...
Pentru îmbunătăţirea experienţei dvs. web, acest site foloseşte Cookies. Continuând să navigaţi pe acest site vă exprimaţi acordul asupra utilizării cookie-urilor.
Aflaţi mai multe