miercuri, octombrie 16, 2024
Administrație

Primarul Nicolae Concioiu a demarat operaţiunea de atribuire către fermierii locali a islazurilor din Guşoeni. În total, vor fi predate 250 de hectare de pajişti

1.55KVizualizari
În această primăvară, primarul din Guşoeni, Nicolae Concioiu, a rezolvat una dintre problemele importante ale comunităţii locale. Este vorba de atribuirea către fermieri a suprafeţelor de pajişti din comună. Astfel, prin această operaţiune, au fost închiriate, pe o anumită perioadă de timp (şapte ani, cu posibilitate de prelungire pe încă trei), islazurile Predescu, Căprioru şi Butaru (spre comuna Măciuca), ultimul dintre acestea fiind şi cel mai mare. Mai departe, urmează să fie atribuite islazurile Burdăleşti şi Guşoianca.
„Am reuşit să-i identificăm pe fermierii care îndeplineau condiţiile necesare pentru a prelua aceste trupuri de pajişti şi e vorba de crescători de animale din localitate, nu din alte părţi. Începând cu anul acesta, prin contractele de închiriere pe care le-am semnat cu ei, iszlazurile predate vor putea fi amenajate, îngrijite şi întreţinute, astfel încât, treptat, să le readucem la o formă corespunzăoare. Prin adeverinţa eliberată pe baza contractului, fermierii vor putea obţine bani de la APIA, cu ajutorul cărora vor curăţa pajiştile pe care le-au preluat, le vor însămânţa şi vor da cu îngrăşăminte, în acest caz efortul lor financiar fiind mai mic. Subvenţiile de la APIA vor fi acordate în funcţie de suprafaţa eligibilă pe care o vor găsi în baza de date. Toţi cei cinci fermieri care au preluat islazurile au peste 20-30 de vite pe care le cresc şi acoperă astfel pajiştea închriată, conform contractului. Obligaţia lor este aceea de a nu scădea niciodată efectivul de animale sub nivelul minim, pentru a avea acoperire pe islazul respectiv”, a menţionat alesul PSD.

„Pe lângă faptul că islazurile vor fi îngrijite şi vor arăta din ce în ce mai bine, vom aduce şi venituri la bugetul local”

Nicolae Concioiu a mai dezvăluit că la Guşoeni sunt 250 de hectare de islazuri. Pentru acestea, Consiliul Local a stabilit o taxă de închiriere de 250 de lei per hectar. „Aşadar, pe lângă faptul că pajiştile din localitate vor arăta din ce în ce mai bine, pentru că vor fi îngrijite de fermieri, vom aduce şi venituri la bugetul local. În contractul de închiriere, am stabilit că prima tranşă de bani, care e jumătate din suma totală pentru suprafaţa preluată, să se achite chiar în momentul atribuirii. Iar asta înseamnă că am încasat deja banii pentru primele contracte semnate. Înainte de a atribui islazurile, am avut însă mai multe întâlniri cu toţi crescătorii de animale din Guşoeni. Pentru că, pe lângă fermierii mari, mai avem şi câţiva particulari, înregistraţi în Registrul Naţional al Exploataţiilor, care deţin între 1 şi 3 capete de bovine, în general. Astfel, am pus la punct o înţelegere prin care fermierul care va primi în închiriere un islaz îi va permite şi crescătorului particular să meargă cu vitele pe acesta. Să nu avem apoi controverse de genul: «islazul e doar al meu!»”, a mai adăugat primarul din Guşoeni.

Procedura de atribuire a pajiştilor a întârziat din cauză că Direcţia Agricolă a întocmit greu amenajamentul pastoral

Nicolae Concioiu mai spune că atribuirea suprafeţelor de pajişti a întârziat din pricină că nu era încă gata amenajamentul pastoral, care trebuia să fie întocmit de Direcţia Agricolă, iar această procedură a durat aproape 2 ani. „Amenajamentul pastoral a fost făcut pentru toate pajiştile şi islazurile din Guşoeni, adică pentru vreo 900 de hectare, inclusiv pentru cele private. Dacă ar fi vizat doar cele 250 de hectare aflate în administrarea Consiliului Local, probabil că ar fi fost realizat mai repede! Primăria nu a mai putut obţine fonduri pentru îngrijirea islazurilor din 2012. În orice caz, cu banii pe care îi primeam la vremea respectivă nu puteam să curăţăm toată suprafaţa, pentru că era vorba de toate cele 900 de hectare de pajişti de pe raza comunei. Am fost nevoiţi să renunţăm, iar la puţin timp după aceea a fost eliminată şi posibilitatea ca administraţiile locale să mai primească subvenţii, acestea putând fiind accesate doar de cei care le concesionează sau le închiriează. Acum, s-a intrat în legalitate, există obiectul de activitate, iar fermierii se pot dezvolta. De altfel, toţi au fost foarte încântaţi că s-au făcut aceste atribuiri de pajişti, pentru că e un sprijin solid pe care l-am oferit. Încă din prima săptămână, unul dintre ei şi-a făcut şi o societate cu obiectul de activitate creşterea animalelor, iar mai departe vrea să transfere câteva vite pe această firmă. El va putea accesa şi fonduri europene pentru dezvoltare, astfel încât să crească rasele de animale care dau randament maxim la carne, lapte etc. Repet, odată cu predarea suprafeţelor de pajişti către fermieri, sper din tot sufletul ca activitatea acestora să cunoască un progres considerabil în următorii ori, pentru că ar fi un lucru bun şi pentru localitate”, a concluzionat primarul PSD din Guşoeni, Nicolae Concioiu.