duminică, aprilie 11, 2021
Diverse

Românii ar putea avea acces gratuit, cel puţin 3 luni, la apă, energie electrică și alte utilități

1.36KVizualizari
Potrivit unui articol publicat de matinalromania.ro, Confederația Națională de Antreprenoriat Feminin (CONAF) a venit cu o serie de propuneri Guvernului, în contextul crizei umane și financiare cauzate de COVID-19. Astfel, se vrea ca persoanele fizice, dar și firmele, să aibă minim trei luni de acces gratuit la apă, energie electrică și gaze naturale, în condițiile în care sute de mii de români au fost deja trimiși acasă de angajatori, după măsurile luate de Guvern. Printre propunerile care vor fi analizate de Executiv se numără și scutirea de taxe, impozite și alte contribuții a tuturor agenților economici, dar și împrumuturi cu dobânzi zero. Site-ul matinalromania.ro dă exemplul Germaniei, care a pompat 500 de miliarde de euro, pentru combaterea pandemiei.
CONAF:
1. Susținerea furnizării de apă, energie electrică, gaze și combustibili pe toată perioada până la eradicarea pandemiei, cu o marjă de extindere de 3 luni, în mod GRATUIT, pentru a stimula revenirea imediată a populaței și agenților economici din pierderile suferite în perioada de inactivitate economică.
2. CONAF propune scutirea de la plata impozitelor, taxelor și contribuțiilor agenților economici care plătesc, conform legii 75 % din salariul angajatului pe toată perioada cât acesta din urmă nu își desfășoară activitatea.
3. Acordarea de linii de credit de la stat pe termen de 1 an cu dobandă „0“ sau cel mult 50 % din ROBOR, pentru IMM-uri și pentru celelalte entități ce au până la 50 de angajați (PFA, IF, II, AF, asociații, fundații) pentru a stimula revenirea rapidă a activitații.
4. Accesarea de rezervă pentru alimente de bază și asigurarea publică de către Președintele României că toți locuitorii țării vor avea acces la ele.
Colaborarea mediului de afaceri cu mediul bancar:
1. Propunem încetarea plății ratelor la creditele acordate persoanelor fizice și juridice pe o perioadă de minim 90 zile și reeșalonarea acestora pe o perioadă de 6-12 luni, cu menținerea sau reducerea dobânzilor actuale.
2. Perioada de grație de minim 90 zile pentru rambursarea creditelor de investiții, cu menținerea sau reducerea dobânzilor actuale.
3. Acordarea de garanții guvernamentale companiilor pentru a contracta finanțări bancare pentru susținerea activității curente.
4. CEC și EXIMBANK să aibă programe de finanțare pentru agenții economici.