sâmbătă, aprilie 13, 2024
Diverse

Sâmbăta aceasta, primarul Ion Ungureanu va organiza o nouă ediţie a evenimentului „Alegerea de June”

225Vizualizari
La finele acestei săptămâni, sâmbătă, 6 decembrie, de la ora 20.00, în comuna Muereasca se va desfăşura o nouă ediţie a evenimentului „Alegerea de June”. În pofida condiţiilor financiare grele cu care administraţia locală se confruntă, primarul Ion Ungureanu a făcut toate eforturile pentru a păstra tradiţia veche de peste 100 de ani.

„Nu se ştie exact a câta ediţie a evenimentului va fi în 2024, dar oricum Alegerea de June e un obicei vechi, strămoşesc, cu o tradiţie de peste 100 de ani, pentru că am găsit dovezi scrise că acesta ar fi fost organizat în 1907, de exemplu. Tocmai de aceea, nu puteam să renunţăm la ediţia de anul acesta, în pofida restricţiilor Guvernului. Manifestarea e foarte renumită în Vâlcea, iar în trecut am editat şi o monografie dedicată acesteia. Ca de obicei, spectacolul prilejuit de Alegerea de June va avea loc în seara de Bobotează, pe 6 ianuarie, după ora 20.00, şi va reprezenta o întâlnire frumoasă cu tinerii din toate satele localităţii. Propunerile pentru cei care vor urca pe scenă se fac pe loc, nu va exista niciun aranjament prealabil, aşa e şi obiceiul, conform monografiei. Locuitorii din cele sate se adună în sală, iar din fiecare sunt aleşi cel puţin doi tineri. Am avut şi 14-15 participanţi! Apoi, pe rând, toţi sunt supuşi votului oamenilor, care îşi vor exprima opinia prin ridicarea mâinilor şi ovaţii. Moderatorul întregului eveniment voi fi chiar eu! Câştigătorul nu va primi niciun premiu în bani, dar va fi o mândrie pentru el că va fi ales june! Totodată, vom face alte propuneri din rândul tinerilor pentru a mai alege în aceeaşi seară un ajutor de june şi un casier. A doua zi, de dimineaţă, ei trebuie să meargă la biserică şi să participe la slujba de Sf. Ion, împreună cu cetele de colindători, iar preotul le va înmâna căldăruşa şi busuiocul, pentru a-i boteza pe toţi enoriaşii prezenţi. Apoi, după ora 18.00, toţi tinerii se vor strânge la căminul cultural, unde junele şi ajutoarele sale vor organiza o seară de dans şi îi vor cinsti pe toţi participanţii”, a precizat Ion Ungureanu.

Primarul localităţii Muereasca spune că, şi anul acesta, evenimentul „Alegerea de June” va fi onorat de participarea orchestrei Rapsodia Vâlceană şi de soliştii săi. „Am purtat încă din luna decembrie discuţii cu reprezentanţii CJV, pentru ca acest ansamblu folcloric să fie prezent la evenimentul nostru tradiţional. Am încredere că şi în 2024 «Alegerea de June» va fi o manifestare foarte frumoasă. Ca de obicei, spectacolul va fi interactiv, orchestra Rapsodia Vâlceană va cânta pe scenă, iar oamenii vor dansa în sală”, a încheiat Ion Ungureanu.