joi, septembrie 12, 2024
Handbal

Sara Rus şi Corina Lupei (SCM Rm. Vâlcea), doar locul 18 cu naţionala României, la Campionatul Mondial de tineret (Under 20)

400Vizualizari
Naţionala de handbal feminin a României a participat, în ultimele două săptămâni, la turneul final al Campionatului Mondial Under 20. Competiţia s-a desfăşurat în Slovenia, în perioada 22 iunie – 3 iulie, şi a reunit la start 32 de echipe, împărţite în opt grupe de câte patru. Meciurile au avut loc în doar două oraşe: Celje şi Lasko.
Printre handbalistele convocate de selecţionerii Horaţiu Paşcu şi Mihaela Evi s-au aflat şi două componente ale echipei SCM Rm. Vâlcea. Este vorba de Sara Rus (portar) şi Corina Lupei (extremă stânga). Din păcate, tricolorele au avut o evoluţie sub aşteptări la această competiţie şi au ocupat la final doar locul 18.

Tricolorele au terminat faza grupelor pe locul 3 şi au evoluat mai departe în turneul de consolare (Cupa Preşedintelui)

În faza grupelor, România a început cu o victorie în faţa Angolei, cu 26-23 (după 12-10, la pauză), într-un meci care a avut loc pe 22 iunie. În acest duel, Corina Lupei a fost cea de-a doua marcatoare a echipei, cu 5 goluri, după Mihaela Andreea Mihai (de la Dunărea Brăila). Pe 24 iunie, în a doua partidă de la Mondial, tricolorele au dispus de Lituania, cu 29-20 (după ce au fost conduse însă la pauză, cu 11-10). De această dată, Corina Lupei a punctat de trei ori, cea mai prolifică din tabăra noastră fiind Rebeca Ioana Necula (de la CSM Slatina) – 5 goluri.
Pe 25 iunie, în ultimul meci din Grupa E, România a fost învinsă însă de Cehia, cu 32-25 (după 14-14, la pauză), Bianca Ţîrle (de la Minaur Baia Mare) – fostă jucătoare la SCM Rm. Vâlcea pentru câteva luni, în sezonul 2020-2021 – fiind cea mai bună marcatoare a ţării noastre, cu 5 „boabe”. Corina Lupei n-a mai apărut pe lista marcatoarelor în această partidă, iar în celelalte dueluri ale tricolorelor din Slovenia n-a mai prins foaia de joc, din cauza unei accidentări.
Din cauza acestei înfrângeri, România a terminat Grupa E pe locul 3, în spatele Angolei şi Cehiei. Cele trei naţionale au avut acelaşi număr de puncte (4), iar diferenţa s-a făcut la golaveraj. Echipa din Africa a încheiat cu +21, Cehia – cu +13, iar tricolorele – doar cu +5, iar asta pentru că rivalele noastre au învins-o la scor pe ultima clasată (Lituania), cu 31-18 şi, respectiv, 33-16.

România a pierdut la doar un gol meciul cu Polonia, pentru locul 17

În aceste condiţii, echipa antrenată de Horaţiu Paşca şi Mihaela Evi a evoluat mai departe în turneul de consolare, care s-a desfăşurat sub denumirea clasică de (Cupa Preşedintelui – President’s Cup). În faza a doua, România a jucat în Grupa a III-a – în care echipele din Grupa E le-au înfruntat pe ultimele două clasate din Grupa F, Chile şi Mexic – împotriva cărora naţionala din Carpaţi a obţinut două victorii cât se poate de concludente. În primul meci, din 27 iunie, fetele noastre au dispus de Mexic, cu 39-18 (după 21-10, la pauză), pe primul loc în topul marcatoarelor fiind Gabriela Alexandra Dumitraşcu (CSM Corona Braşov) – cu 9 goluri. Pe 28 iunie, a urmat succesul categoric cu Chile, 42-17 (după 21-9, la pauză), şi de această dată tot tânăra jucătoare de sub Tîmpa fiind cea mai prolifică din tabăra noastră, cu 10 „boabe”.
Echipele de pe locurile 1 din cele patru grupe ale Cupei Preşedintelui s-au înfruntat apoi în turneul pentru locurile 17-20. Pe 30 iunie, România a întâlnit-o pe Slovacia, de care a dispus la limită, cu 31-30 (după 17-15, la pauză), Mălina Ioana Bichir (CSM Galaţi) – fiind cea mai bună marcatoare a echipei, cu 7 goluri. În meciul pentru locurile 17-18, care a avut loc pe 1 iulie, tricolorele au fost învinse însă de reprezentativa similară a Poloniei, 23-22 (după 14-14, la pauză), numărul 1 din tabăra noastră fiind Maria Diana Lixăndroiu (CSM Slatina) – 7 goluri.

La ediţia anterioară, din 2018 (Ungaria), tricolorele pregătite de Gheorghe Tadici au terminat pe locul 8

În acest an, titlul mondial la turneul final din Slovenia a revenit Norvegiei, care a trecut în finală de Ungaria, cu 31-29, iar medaliile de bronz au fost cucerite de Olanda, după 31-20 cu Suedia.
Pentru România, clasarea din acest an e mult inferioară celei de la precedenta ediţie (din 2018). Astfel, la turneul care s-a desfăşurat în urmă cu patru ani, în Ungaria, naţionala de tineret a ţării noastre, pregătită atunci de Gheorghe Tadici, a terminat pe locul 8. Lidera echipei a fost Sorina Tîrcă, iar din lot au mai făcut parte Daciana Hosu, Daria Bucur (care sunt legitimate în prezent la SCM Rm. Vâlcea), dar şi Alexandra Badea (fostă jucătoare la gruparea din Sala Traian, între 2017 şi 2020, ea fiind legitimată acum la campioana en-titre a ţării, Rapid Bucureşti).
Altfel, de menţionat mai este faptul că ediţia din 2020 a Campionatului Mondial de tineret, care trebuia să aibă loc în România, între 1 şi 13 iulie, nu s-a mai disputat din cauza izbucnirii pandemiei de Covid-19.
Sursă foto: Facebook SCM Rm. Vâlcea