La finele săptămânii (13-14 august), va avea loc cea de-a treia ediţie a evenimentului „Seri Culturale la Vaideeni”. Printre organizatori, pe lângă Primăria şi Consiliul Local Vaideeni, se numără Asociaţia Culturală „Moştenitorii”, Şcoala de Arte Vaideeni, dar şi trupa de teatru Cultură-n Şură. Cu această ocazie, se vor desfăşura recitaluri speciale de muzică, de altă natură decât cea cu care sunt obişnuiţi oamenii din mediul rural, precum şi o piesă de teatru. Din spusele amfitrionilor, reiese faptul că scopul evenimentului din localitatea administrată de primarul Daniel Băluţă este acela de a aduce cultura la sat.
„Mai greu ajunge cineva de la ţară să vadă o piesă de teatru”
Potrivit informaţiilor furnizate de Simona Dumitrescu, membru fondator al Asociaţiei Culturale „Moştenitorii”, primele două evenimente de acest gen s-au derulat în 2018 şi 2019. „Din păcate, în 2020 şi 2021, nu am putut desfăşura niciun spectacol din cauza restricţiilor grele din timpul pandemiei. Acum, am pornit din nou la drum şi am reluat bineînţeles colaborarea cu trupa Cultură’n Şură, 2022 fiind cel de-al treilea an în care aceasta pune în scenă, la Vaideeni, o piesă de teatru. Evenimentul este dedicat întregii comunităţii, cu precădere adulţilor, dar mai ales este dedicat, de fapt, oamenilor care au acces limitat la cultură. Pentru că mai greu ajunge cineva de la ţară să vadă o piesă de teatru. Şi, tocmai de aceea, iată că vine teatrul în mediul rural!”, ne-a declarat Simona Dumitrescu.
Iniţiativa organizării unor asemenea spectacole în mediul rural i-a aparţinut regizorului Victor Olăhuţ, care a înfiinţat trupa Cultură’n Şură, în 2013. De atunci şi până în prezent, actorii acestei companii teatrale s-au deplasat în toate zonele din ţară.
Spectacolele vor avea loc la casa preotului Damian Rădulescu
Serile culturale de la Vaideeni se vor desfăşura la casa preotului Damian Rădulescu, o locaţie autentic românească din mediul rural. „Am ales pentru a doua oară casa părintelui Damian, unde există o casă boierească veche şi o şură frumoasă, în dreptul căreia vom amplasa scena pe care vor avea loc spectacolele. Pe lângă această manifestare culturală, tot în 2022 ar fi trebuit să organizăm şi cea de-a doua ediţie a evenimentului «Zestrea Vaideenilor», pe care l-am iniţiat în 2018. Din păcate, am fost nevoiţi să renunţăm la această idee şi am mers pe varianta «Seri culturale la Vaideeni»”, a mai afirmat Simona Dumitrescu.
Organizatorii au mai ţinut să precizeze că la toate spectacolele din cadrul evenimentului de la Vaideeni, intrarea va fi liberă. Aşadar, dacă sunteţi iubitori de cultură, vă invităm să petreceţi week-end-ul într-o atmosferă de poveste, la serile culturale de la Vaideeni şi, cu siguranţă, nu veţi regreta!
Cu această ocazie, în fiecare dintre cele două zile, vor avea loc şi ateliere pentru copii: sâmbătă, 13 august – sub îndrumarea profesoarei Oana Burticioaia, iar duminică, 14 august – în prezenţa membrilor trupei Cultură-n Şură.
Evenimentul de la Vaideeni este prefaţat de câteva cuvinte semnificative ale scriitorului Marin Preda: „Am plecat din sat târziu cu această întrebare: ce înseamnă să fii om? Trebuia să răspund la ea prin ceea ce ştiam din lumea ţărănească în mijlocul căreia îmi trăisem copilăria şi adolescenţa”.
Seri Culturale la Vaideeni
Programul evenimentului:
Sâmbătă, 13 august:
• Ora 16.00 – Ateliere pentru copii organizate de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Luca Solomon” Vaideeni, sub îndrumarea doamnei profesoare Oana Burticioaia
• Ora 17.30 – Recital de ţambal din repertoriul naţional şi internaţional, susţinut de artistul Cătălin Iancu
• Ora 18.30 – Recital cvartet de coarde, susţinut de grupul Intermezzo, format din Gheorghe Marius Pavel – vioară, Stamate Mihaela – vioară, Laurenţiu Nenu – violă şi Nemţanu Victor – contrabas (membri ai Filarmonicii „Ion Dumitrescu” Rm. Vâlcea)
Duminică, 14 august:
• Ora 18.00 – Atelier de teatru pentru copii susţinut de membrii trupei Cultură-n Şură
• Ora 21.00 – Piesă de teatru „Mama Griguţă” (adaptare după Mama Sabouleux, de Eugene Labiche), pusă în scenă de actorii Marin Grigore, Mircea Gligor, Florentina Năstase, Ana Turos, Iulian Gliţă şi Bogdan Costea, sub regia lui Victor Olăhuţ.
În luna iulie a anului trecut, Laurențiu Brănescu a semnat cu Ceahlăul Piatra Neamț, echipă care evoluează în Liga a...
Pentru îmbunătăţirea experienţei dvs. web, acest site foloseşte Cookies. Continuând să navigaţi pe acest site vă exprimaţi acordul asupra utilizării cookie-urilor.
Aflaţi mai multe