vineri, mai 7, 2021
Fotbal Național

Serii de câte 12 echipe în Liga a III-a, pentru ca participantele să joace patru meciuri în plus din sezonul viitor!? Toate campioanele judeţelor ar putea fi invitate în ultimul eşalon naţional

232Vizualizari
În plină perioadă de pandemie, Liga a III-a s-a desfăşurat într-o formulă experimentală, cu 10 serii de câte 10 echipe fiecare. Chiar dacă la începutul campionatului s-a stabilit că ultimele două clasate din fiecare grupă vor retrograda, alături de cea mai slabă formaţie de pe locul 8, FRF nu a mai acceptat această variantă. Mai ales că multe dintre întrecerile de nivel judeţean nu vor fi organizate în această primăvară, astfel încât alte grupări să poată promova în loc.
În aceste condiţii, conducătorii din Capitală nu au vrut să piardă nicio echipă din rândul celor actuale şi au anunţat că din Liga a III-a nimeni nu va mai pica în mod direct. Şi, sinceri să fim, era într-adevăr o mare prostie să trimiţi automat în Liga a IV-a 21 de echipe active (practic, să le desfiinţezi!), în condiţiile în care încă nu se ştia dacă se vor relua totuşi cu adevărat competiţiile judeţene, dar şi dacă noile campioane din fotbalul mic se vor înscrie apoi în ultimul eşalon naţional. În plus, nu e exclus ca, şi în toamnă, să vedem campionate de amatori incomplete, din cauza costurilor încă foarte mari cu testele de Covid-19, chiar dacă e vorba de cele antigen.

În varianta cu serii de câte 12 echipe, campionatul va avea 22 de etape, în loc de 18

Pe lângă faptul că nu va mai retrograda nimeni direct din Liga a III-a, se pare că FRF ar pregăti o nouă mutare, după ce a văzut că în multe judeţe nu se vor organiza competiţiile pentru desemnarea unor campioane. Iar asta chiar dacă vor avea loc meciuri de baraj în următoarea perioadă, între reprezentantele unor judeţe şi ultimele clasate din Liga a III-a.
Forul condus de Răzvan Burleanu e dispus să meargă mai departe cu „favorurile” şi să le ofere câştigătoarelor judeţene de la finele acestui sezon şansa de a face saltul în ultimul eşalon naţional. Practic, va fi ca un bonus pentru cele care se mai încumetă să existe în această perioadă grea de pandemie! Astfel, preşedintele FRF speră să adune cel puţin încă 20 de echipe noi, pentru a mări numărul participantelor din Liga a III-a la 120.
În ceea ce priveşte sistemul competiţional, acesta nu se va schimba, vor fi tot 10 serii, dar de câte 12 grupări, ceea ce ar însemna câte patru meciuri în plus pentru toate formaţiile, dar şi o lună mai mult de fotbal. Ca şi în prezent, Liga a III-a se va încheia cu un play-off între primele două clasate din fiecare grupă, pentru cinci locuri promovabile în cel de-al doilea eşalon naţional.