miercuri, iulie 28, 2021
Fotbal Județean

Șoc în fotbalul vâlcean! A murit Marian Bașno

811Vizualizari
Marian Bașno (67 de ani), unul dintre cei mai mari jucători ai fostei echipe Chimia Rm. Vâlcea, a decedat duminică, 13 iunie, în urma unui accident rutier petrecut spre Dealul Negru. Mașina pe care o conducea actualul oficial al AJF Vâlcea a intrat pe contrasens, pe DN 7 / E 81, când se îndrepta de la Budeşti spre Goleşti, şi s-a ciocnit de un autoturism care venea din partea opusă. Din câte se pare, accidentul s-a produs din cauza neadaptării vitezei de deplasare la condiţiile de drum, carosabilul fiind umed.
Marian Başno a fost transportat de urgenţă cu ambulanța la spital, în vederea efectuării unui tomograf. La scurt timp, el a făcut însă un stop cardiorespirator şi a decedat după două ore de la producerea accidentului. Lumea fotbalului vâlcean e în șoc după această veste tristă, de vreme ce Marian Bașno a avut numeroase realizări sportive, printre care și promovarea lui Florin Costea la Universitatea Craiova.

FOTO – de la accident: www.adevărul.ro

 251 de meciuri în Divizia A, cu Chimia

Marian Başno a ajuns în Zăvoi după ce a fost transferat în 1976, de la Minerul Motru. El a evoluat pentru Chimia Rm. Vâlcea între anii 1976 şi 1987, promovând şi în Divizia A, la finele sezonului 1977-1978. În perioada petrecută la echipa-fanion a oraşului, el a bifat 251 meciuri pe prima scenă a ţării şi a marcat 15 goluri.
Ca antrenor, Marian Başno a pregătit-o prima oară pe Chimia Rm. Vâlcea (în sezonul 1985-1986, între etapele 30-34, dar şi în ediţia următoare a campionatului, 1986-87, între rundele 1-8, când a fost şi jucător). Ulterior, el s-a mai aflat pe banca tehnică a echipelor Flacăra Rm. Vâlcea (cu care a promovat în Divizia B, în sezonul 1998-1999) și Lotru Brezoi.
Marian Başno a fost şi președinte la Chimia Rm. Vâlcea (în perioada iulie-decembrie 1991), iar mai apoi a mai condus şi echipele FC Vâlcea (1995-1997) și FC Drobeta Tr. Severin (cu care a promovat în Divizia B, în sezonul 1997-1998). Pentru cariera sa, el a fost recompensat cu titlul de Maestru al Sportului.

Mesajul de condoleanţe al AJF Vâlcea

„Cu profundă durere în suflet anunțăm iubitorilor fotbalului dispariția fulgerătoare a prietenului și colegului nostru, Maestru al Sportului, domnul Marian Bașno. Dumnezeu să te odihnească în pace, prieten drag!”, a transmis AJF Vâlcea, pe site-ul oficial.