vineri, decembrie 1, 2023
Sporturi

Ștefania Uță e deja cea mai bună atletă din lume la Under 16. “Doar prin sacrificii mari ajungi campion!”

2.89KVizualizari
Alina Enescu este o antrenoare care scrie istorie în atletismul românesc, prin copiii pe care îi descoperă și îi șlefuiește cu mare har. Ea provine dintr-o familie care a dus acest sport pe cele mai înalte culmi. Mama sa, Viorica (fostă sportivă de mare performanță și, mai apoi, Maestru Emerit al Sportului – care s-a stins din viață acum 7 ani) a dat-o lumii pe Ionela Tîrlea, vicecampioana olimpică, campioană europeană și mondială. Alina Enescu a reușit să impresioneze la toate competițiile la care a participat cu atleții săi. În rândul elitelor sale, se numără și Ștefania Uță, în vârstă de 14 ani, care e deja cea mai bună atletă din lume la 400 de metri garduri (Under 16) și prima din Europa, la 400 de metri plat. Toți cei care au vizionat cursele sale au rămas impresionați de viteza pe care o are. Ea are deja în palmares trei recorduri naționale și e și prima din țară la 400 de metri plat.

A avut media 9,92 în clasa a VIII-a și a intrat prima la clasa sportivă

Ștefania Uță nu este doar o atletă de top mondial a generației sale, ci și o elevă conștiincioasă. Ea a terminat clasa a VIII-a cu media generală 9,92 și, acum, învață la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”. „Fac atletism de doar 4 ani. Prima dată, am începutul cu înotul, dar doamna profesoară Alina Enescu m-a văzut și m-a luat la atletism. Doamna profesoară m-a dus apoi la clasa de sport de la Colegiul Național «Mircea cel Bătrân». Obiectivul meu este să ajung la Jocurile Olimpice. Da, dacă mă întrebați, e foarte greu atletismul. Nu mă așteptam că va fi atât de greu, dar când am văzut rezultatele, m-a motivat și mai mult. Medalia la care m-am bucurat cel mai mult au fost, de fapt, două: cea de la ștafetă – de anul trecut și cea la 400 metri garduri – de anul acesta”, a povestit campioana noastră.

Medaliile dau mereu bine la TV, dar ce sacrificii fac copiii, puțini știu

Alina Enescu ține enorm de mult la copiii pe care îi antrenează. Iar asta se vede prin relațiile dintre ea și lotul pe care îl are la dispoziție, că sportivii săi o iubesc și o apreciază, în același timp. „Am început să muncim foarte mult, încă de la început. E frumos când vezi medaliile la televizor, dar foarte puțin știu ce sacrificii stau în spatele acestor rezultate. Nu oricine rezistă. Când a venit la mine, Ștefania avea 27 de kilograme. I-am remarcat însă potențialul și ne-am apucat de treabă. A început deja să fie prima în lume chiar la Under 16, la 400 de metri garduri. Important e să fie sănătoasă, pentru că vor urma multe rezultate strălucitoare. Este considerată cel mai mare talent din România al generației sale. Iar asta spune multe! Urmează pentru noi Festivalul Olimpic al Tineretului European, o competiție de mare anvergură. Va fi și prima ei competiție pentru naționala României”, a detaliat Alina Enescu.

Dublă legitimare, la CNMB și CSM Onești

În spatele acestei munci uriașe, de pe teren, stă o altă muncă – de a găsi sponsorizări, pentru alimentație, echipamente și nu numai. Tocmai pentru a-i ajuta mai mult pe copii, profesoara Alina Enescu le-a oferit copiilor a doua legitimare, pe lângă CNMB, în acest caz fiind vorba de CSM Onești – club care o susține ori de câte ori este nevoie. „Bineînțeles, mai apelez la prietenii mei, dar și la foștii mari sportivi de performanță pe care i-au pregătit părinții mei. Și eu îi ajut pe copii ori de câte ori am ocazia. La Vâlcea, e greu financiar. Nu vreau să insist prea mult pe seama acestui subiect. E dureros, mai ales că părinții mei au făcut lucruri extraordinare pentru sport, iar răsplata pentru ceea ce au dat atletismului vâlcean nu există”, a mărturisit antrenoarea Alina Enescu.

De când cu școala on-line, mulți copii s-au pierdut!

Alina Enescu a povestit de o elevă a sa, un talent cum rar ai șansa să vezi, dar care s-a lăsat de atletism. „Aveam o fată de 14 ani despre care îmi spuneam că va fi campioană olimpică. Atât de mult m-a impresionat! A venit însă pandemia, școala on-line și a prins dragul telefonului, al tabletei și s-a lăsat. Vedeți, nu e deloc ușor să ții un copil mobilizat. E greu să muncești. E o problemă pe care am întâlnit-o la foarte mulți copii. Atletismul, în primul rând, este un sport individual, pentru care, de la o anumită vârstă, îți trebuie două antrenamente pe zi. Și cu Ștefania sunt deja reguli care o ajută mult să fie numărul 1. Poate că vă e greu să credeți, dar ea nu are voie pe rotile, skateboard, bicicletă. Este siguranța ei în joc. E prea talentată și a muncit prea mult să piardă totul, din cauza unei accidentări inutile”, a mai anunțat Alina Enescu.

„Mereu, vreau să ajung cât mai sus cu sportivii mei”

„Acești sportivi au ajuns la un nivel la care trebuie să te ocupi de ei zi de zi, din toate punctele de vedere. Alimentația și chiar câte două antrenamente pe zi le definesc calea spre performanță. Ștefania Uță a făcut curse fantastice până acum! E cea mai bună! Dar, ca să începi să câștigi bani din atletism și să ajungi în top, trebuie să renunți la multe. Chiar dacă ai 12-14 ani. Nu mai ai timp mereu de plimbări, de stat la plajă, de mâncat ce vrei tu. Ștefania și celelalte fete pe care le antrenez stau la mine acasă înainte de competiții. Avem ore exacte de mâncare. Sunt eforturi mari, pe care nu toți le acceptă. Lumea asta trebuie să înțeleagă: rezultatele sunt rodul unei munci titanice. De unde strângem bani? De peste tot! La un moment dat, rezultatele se vor premia. Atletismul este un sport foarte bine plătit, dar la nivel foarte mare. Abia atunci apar sponsorii. De la Under 18 în sus sunt premiate medaliile. Dacă ești valoros, ești plătit! Iar eu vreau să ajung cât mai sus cu sportivii mei”, a încheiat Alina Enescu.