… Liga a II-a (sau Divizia B) a fost înfiinţată oficial abia în 1934, la 25 de ani după Liga I (Divizia A)?
Cel de-al doilea eşalon fotbalistic al ţării, Liga a II-a (sau Divizia B, aşa cum s-a numit până la finele campionatului 2005-2006) îşi va derula începând din acest week-end cel de-al 82-lea sezon din istorie. Competiţia a fost înfiinţată oficial abia în 1934, la 25 de ani după lansarea Ligii I (Divizia A), a cărei primă ediţie s-a disputat în 1909. De menţionat mai este un alt aspect, şi anume că, între anii 1941 şi 1946, Divizia B a fost suspendată din pricina celui de-al Doilea Război Mondial. Interesant este faptul că, în primele două sezoane, Liga a II-a a fost alcătuită din nu mai puţin de cinci serii regionale, cele mai multe din istorie. Altfel, ultimele cinci ediţii ale competiţiei (din 2016-2017 şi până în prezent) s-au disputat în serie unică şi au fost câştigate, pe rând, de Juventus Bucureşti, Dunărea Călăraşi, Chindia Târgovişte, UTA Arad şi FC „U” Craiova 1948.
… Chimia Rm. Vâlcea s-a numărat printre echipele care au câştigat o serie a Diviziei B?
Printre echipele care s-au clasat de-a lungul anilor pe primul loc într-o serie a Diviziei B, promovând bineînţeles în Divizia A, s-a numărat şi Chimia Rm. Vâlcea. Formaţia din Zăvoi a triumfat prima oară în Liga a II-a în sezonul 1973-1974 (FOTO), la un an după ce şi-a adjudecat Cupa României, graţie victoriei din finala cu Constructorul Galaţi (după 1-1 în primul meci şi 3-0 la rejucare). Din păcate, echipa vâlceană a retrogradat după un singur an petrecut pe prima scenă a ţării. Chimia a devenit din nou campioană în 1977-1978 şi a evoluat apoi în Divizia A timp de nouă campionate la rând, până la finele sezonului 1986-1987. În fiecare dintre cele două ediţii ale Diviziei B când gruparea din Zăvoi a triumfat, cel de-al doilea eşalon al ţării a fost alcătuit din câte trei serii.
Jucătorii de la SCM Rm. Vâlcea au avut un program mai lung la finele anului trecut, în condiţiile în care...
Pentru îmbunătăţirea experienţei dvs. web, acest site foloseşte Cookies. Continuând să navigaţi pe acest site vă exprimaţi acordul asupra utilizării cookie-urilor.
Aflaţi mai multe