Handbal

Super Amara Bera Bera, posibila adversară a Vâlcii din Liga Europeană, este campioana ultimelor două sezoane din Spania

72Vizualizari
Pe 20 iulie, la sediul EHF de la Viena (Austria), a avut loc tragerea la sorţi a meciurilor din preliminariile Ligii Europene, competiţie în care va participa şi SCM Rm. Vâlcea. Formaţia din Sala Traian va evolua direct din turul 3, unde se va duela cu învingătoarea duelului dintre Super Amara Bera Bera (Spania) şi Paris ’92 (Franţa).
Prima partidă dintre cele două grupări se va desfășura duminică, 17 octombrie, pe terenul echipei din Peninsula Iberică, iar returul e programat o săptămână mai târziu, duminică, 24 octombrie, în Hexagon.

Portăriţa braziliană Renata de Arruda (22 de ani), MVP în Liga Guerreras Iberdrola

Super Amara Bera Bera este campioana en-titre a Spaniei, o ţară care nu contează totuşi în competiţiile de club din Europa. Echipa din San Sebastian îşi desfăşoară meciurile de pe teren propriu în complexul sportiv Polideportivo de Bidebieta din oraşul basc. Aceasta şi-a adjudecat ultimele două titluri în Liga Guerreras Iberdrola, dar trofeul din 2019-2020 a fost adjudecat mai mult prin forfait, după ce competiţia s-a întrerupt după doar 16 etape, din cauza pandemiei de Covid-19. Federaţia spaniolă a desemnat-o atunci campioană pe Super Amara Bera Bera, care se afla pe prima poziţie în acel moment, cu 30 de puncte, cu patru în plus faţă de vicelidera Elche Mustang. În 2020-2021, posibila viitoare adversară a SCM-ului a triumfat lejer, având 8 puncte (27-19) peste principala sa rivală (Atletico Guardes).
În plus, la finele sezonului trecut, echipa din Ţara Bascilor a ocupat nu mai puţin de cinci locuri (din 12), în echipa ideală a campionatului iberic. Astfel, MVP-ul competiţiei, dar şi cel mai bun portar din Liga Guerreras Iberdrola, a fost desemnată brazilianca Renata de Arruda. Alte două poziţii în top au revenit jucătoarelor Maitane Etxeberria (cea mai bună extremă dreapta) şi Mariane Fernandes (cel mai bună inter stânga). Altfel, tehnicianul Imanol Alvarez a fost ales cel mai bun antrenor din întrecerea feminină de handbal din Spania, acesta fiind şi selecţionerul naţionalei iberice de junioare (Under 19).

Echipa din Ţara Bascilor a fost reprezentată de trei jucătoare la Olimpiada de la Tokyo

Super Amara Bera Bera a fost reprezentată de trei jucătoare la Jocurile Olimpice de vară, care s-au desfăşurat în vară, la Tokyo, în Japonia. Doar una a evoluat însă pentru Spania (Elisabet Cesareo Romero, pivot, 22 de ani), celelalte două făcând parte din lotul Braziliei: Renata de Arruda (portar, 22 de ani) şi Adriana Cardoso (extremă dreapta, 30 de ani).
Indiferent ce s-ar spune, Super Amara Bera Bera ar fi cea mai accesibilă adversară pentru SCM Rm. Vâlcea într-o „dublă” din Liga Europeană. Ultima echipă iberică despre care se poate spune că „a spart gura târgului” în competiţiile continentale a fost SD Itxako Estella, cu tânăra speranţă ca antrenor Ambros Martin la timonă, care a ajuns până în finala Ligii Campionilor în 2011, pierdută în faţa formaţiei Larvik HK. Norvegiencele s-au impus atunci de două ori (cu 23-21 pe teren propriu şi cu 25-24 în deplasare).
În prealabil, Itxako Estella şi-a adjudecat însă Cupa EHF (în sezonul 2008-2009), graţie succesului cu HC Leipzig (Germania), victorie cu 27-19 pe teren propriu şi înfrângere cu 26-25 în deplasare, asta după ce a fost finalista acestei competiţii în ediţia precedentă (2007-2008), când a fost învinsă de Dinamo Volgograd (Rusia), în ambele meciuri: cu 27-25 „afară” şi cu 23-20 acasă. Dar, atunci erau alte timpuri! Drumul de la extaz la agonie a fost foarte scurt pentru echipa iberică, Itxako Estella dispărând din handbalul european la finele sezonului 2011-2012!