vineri, aprilie 16, 2021
Handbal

Suspendate pe termen lung, handbalistele acontate de Vâlcea, Daciana Hosu şi Daria Bucur, primesc ajutor din partea lui Cristi Balaj, şeful de la Anti-Doping

1.87KVizualizari
Săptămâna aceasta, Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a anunţat sancţiunile în cazul Corona Braşov, echipă retrogradată din Liga Florilor şi exclusă din Cupa EHF, din cauza mega-scandalului legat de folosirea unor tratamente interzise, cu laser intravenos, pentru creşterea performanţelor sportive ale jucătoarelor. La finele anului 2019, nu mai puţin de 17 dintre componentele lotului de sub Tâmpa au fost suspendate temporar din activitate, iar pedepsele finale au fost date publicităţii miercuri, 10 iunie.

În urma mega-scandalului de doping de la Braşov, cele două tinere jucătoare s-au ales cu sancţiuni de 15 şi 16 luni

Printre numeroasele handbaliste implicate în scandalul de doping de la Corona Braşov s-au numărat inclusiv Daciana Hosu (portar, 22 de ani) şi Daria Bucur (inter dreapta, 20 de ani), despre care se ştie că SCM Rm. Vâlcea le-a acontat deja pentru sezonul viitor. Prima dintre acestea s-a ales cu 1 an şi 3 luni de suspendare din partea Comisiei de Audieri din cadrul ANAD, iar cea de-a doua – cu 1 an şi 4 luni. „Judecătorii” instituţiei condusă de fostul arbitru de fotbal Cristian Balaj au apreciat însă ajutorul acordat de fiecare jucătoare în parte, pentru soluţionarea cazului, aşa că acestea au beneficiat de circumstanţe atenuate, iar sancţiunile au fost mai blânde.
Cele două jucătoare dorite de echipa vâlceană, Daciana Hosu şi Daria Bucur, au efectuat deja peste 6 luni din pedeapsă, deoarece se află în stare de suspendare din 25 şi, respectiv, din 26 noiembrie 2019. Dacă sancţiunile de acum vor rămâne „bătute în cuie”, ambele tot ar mai sta pe tuşă până în primăvara anului viitor, ceea ce înseamnă că ar fi practic inutile pentru gruparea din Sala Traian, în sezonul 2020-2021.

Fostul arbitru de fotbal a anunţat că va cere la WADA îngheţarea la jumătate a pedepselor pentru toate handbalistele

Imediat după anunţarea verdictului în cazul mega-scandalului de doping de la Braşov, preşedintele ANAD, Cristi Balaj, a anunţat însă că va înainta o solicitare către WADA (World Anti-Doping Agency / Agenţia Mondială Anti-Doping), pentru ca handbalistelor implicate să le fie îngheţate jumătate din pedepsele încasate. „Aşa cum am spus încă de la început, doresc să acord sprijin sportivelor şi să cer îngheţarea a jumătate din pedepse. Codul WADA permite acest lucru”, a precizat Cristi Balaj, pentru gsp.ro.
Fostul arbitru de fotbal va sesiza Agenţia Mondială Anti-Doping abia după ce vor trece 21 de zile de la pronunţarea sentinţelor ANAD, răstimp în care nicio jucătoare nu trebuie să facă apel. În aceste condiţii, WADA, care are sediul în Canada, la Montreal, va lua o decizie în privinţa cazului cam pe la sfârşitul lunii iulie. Dacă reprezentanţii organismului internaţional vor fi de acord cu solicitarea venită de la Bucureşti, pentru reducerea la jumătate a sancţiunilor, portăriţa Daciana Hosu va fi disponibilă pentru SCM Rm. Vâlcea din 10 august, iar interul dreapta Daria Bucur – din 26 august. La fix pentru startul viitorului sezon al Ligii Florilor!

Lista completă a sancţiunilor ANAD în cazul scandalului de doping de la Corona Braşov:

• 1 an și 3 luni de suspendare pentru Daciana Hosu, Cristina Laslo și Bianca Bazaliu
• 1 an și 4 luni suspendare pentru Ana Maria Lopătaru, Eliza Buceschi, Daria Bucur, Natasha Nolevska, Elaine Gomez și Ivona Pavicevic
• 1 an și 8 luni de suspendare pentru Andreia Ciuciulete, Oana Căprar, Claudia Lăcătuș, Marilena Neagu, Elena Pătuleanu, Diana Popescu, Sorina Tîrcă și Victoria Timoșenkova
• 2 ani de suspendare pentru directorul tehnic Mariana Tîrcă
• 2 ani şi 6 luni de suspendare pentru fostul preşedinte al clubului, Liviu Dragomir
• 4 ani de suspendare pentru medicul Marius Capră, considerat „ţapul ispăşitor”
IMPORTANT! Nu au fost aplicate deloc pedepse pentru Ion Crăciun (antrenor principal), Marius Novanc (antrenor secund) şi Csaba Szocs (maseur), împtriva cărora nu au existat dovezi care să demonstreze complicitatea la încălcarea regulamentelor anti-doping.