Handbal

Thuringer HC are în lot nu mai puţin de 14 „straniere”, capitol la care o depăşeşte chiar şi pe SCM Rm. Vâlcea

439Vizualizari
Spre deosebire de Praktiker-Vac şi Paris 92, primele două adversare întâlnite de SCM Rm. Vâlcea în Grupa D din Liga Europeană, care au avut în lot, în special, handbaliste autohtone, la Thuringer HC situaţia e cu totul altfel. Astfel, formaţia din Germania se bazează pe multe jucătoare de peste hotare, din acest punct de vedere asemănându-se chiar cu gruparea din Sala Traian. Următoarea adversară a echipei noastre are în lotul de bază doar cinci nemţoaice şi nu mai puţin de 14 „straniere”, cu care o depăşeşte chiar pe SCM Rm. Vâlcea, care contează pe 10 handbaliste din afara ţării. Formaţia antrenată de Herbert Muller este o adevărată multinaţională, dacă se poate spune aşa, cu jucătoare provenite din nu mai puţin de zece ţări. Spre comparaţie, în Sala Traian sunt reprezentate doar opt naţiuni.

Din lotul echipei germane face parte şi o handbalistă în vârstă de 41 de ani (!!!)

Handbalistele germane care fac parte din echipa de bază sunt Laura Kuske (21 de ani), Nicole Roth (27) – portari, Johanna Stockschlader (27) – extremă stânga, Annika Lott (23) – inter stânga şi Jennifer Rode (27) – inter dreapta. Pe site-ul EHF, mai apar însă alte trei jucătoare autohtone, în speţă, Paula Buttner (19 ani) – extremă stânga, Sarah Kupke (18) – inter dreapta şi Kim Ott (16) – inter stânga, dar niciuna nu a evoluat până acum în competiţia europeană, acestea fiind tinere speranţe.
La capitolul „straniere”, din lot fac parte suedezele Irma Schjott (portar, 24 de ani) şi Vilma Matthijs Holmberg (pivot, 23), norvegiencele Sara Saetre Ronningen (pivot, 26) şi Madeleine Hilby (inter centru, 27), austriecele Sonja Frey (inter centru, 29), Johanna Reichert (inter stânga, 21) şi Josefine Huber (pivot, 26), japoneza Yuki Tanabe (extremă stânga, 33), olandeza Nathalie Hendrikse (extremă dreapta, 27), cehoaica Dominika Zachova (extremă dreapta, 26), daneza Nikoline Skals Lundgreen (inter dreapta, 25), italianca Anika Niederwieser (inter stânga, 30) şi slovaca Lydia Jakubisova (extremă dreapta, 41 de ani). Aşa cum se observă, Thuringer HC este o echipă redutabilă şi din punct de vedere al experienţei, având o medie de vârstă foarte ridicată.

Conform site-ului ehf.com, Lydia Jakubisova (FOTO – sus) a fost trecută pe lista pentru Europa chiar recent, pe 12 ianuarie, de aceea nici nu apare în fotografia de grup de la începutul sezonului, dar în cazul ei e vorba de o revenire, în condiţiile în care evoluează la Thuringer HC de mai mult de un deceniu, mai precis din sezonul 2011-2012. Slovaca a fost părtaşă la marile succese ale echipei, în speţă, la titlurile din 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 şi 2018, precum şi la cucerirea Cupei Germaniei, în 2013 şi 2019. În primul meci în care a fost utilizată, cel cu Praktiker-Vac, din deplasare, din week-end-ul trecut, Lydia Jakubisova a marcat şi un gol pentru Thuringer HC.

Austriaca Sonja Frey, cea mai experimentată jucătoare de la Thuringer HC

Fără îndoială, cea mai experimentată handbalistă din lotul echipei germane este Sonja Frey (FOTO – jos). La un moment dat, în urmă cu două sezoane, când SCM Rm. Vâlcea îl avea pe banca tehnică pe Florentin Pera, iar ea era legitimată în Danemarca, la Team Esberjg, despre conducătoarea de joc din Austria s-a spus că ar fi curtată de oficialii din Sala Traian. Până la urmă, Sonja Frey nu a ajuns la Vâlcea, ci tot în Danemarca, la Herning-Ikast, unde a evoluat doar în ediţia 2021-2022. Din vara trecută, austriaca se află sub comanda antrenorului pe care îl are şi la naţională, Herbert Muller, poate şi acesta fiind un motiv pentru decizia sa de a semna cu Thuringer HC.

Altfel, de precizat mai e faptul că o altă jucătoare austriacă din lotul adversarei Vâlcii, Josefine Huber, e accidentată, aşa că nu va evolua în „dubla” cu SCM, ale cărei meciuri vor avea loc pe 22 ianuarie (în Germania) şi 4 februarie (în România).

În fotografia de grup:

Rândul de sus, de la stânga la dreapta: Herbert Muller (antrenor principal), Maria Galic (fizioterapeut), Sarah Kupke, Dominika Zachova, Madeleine Hilby, Vilma Matthijs Holmberg, Johanna Stockschlader, Yuki Tanabe, Sonja Frey, Nathalie Hendrikse, Paula Buttner, Holger Dietz (medic), Helfried Muller (antrenor secund).
Rândul de jos, de la stânga la dreapta: Maik Schenk (director executiv), Annika Lott, Sara Ronningen, Nikoline Lundgreen, Laura Kuske, Nicole Roth, Irma Schjott, Anika Niederwieser, Josefine Huber, Johanna Reichert, Jennifer Rode.